joi, 25 septembrie 2014

Cunoaste-ti vocea interioara: te ajuta sau te saboteaza?

Ascultati ceea ce ganditi. 

Discursul nostru interior (ceea ce gandim, opiniile noastre, convingerile noastre despre noi, despre ceilalti sau despre cum ar trebui sa fie viata) este factorul cel mai important care ne influenteaza climatul nostru emotional si modul in care reactionam.

Oamenii interpreteaza realitatea sau isi contruiesc realitatea in functie de gandurile lor. Gandurile, atitudinile noastre, convingerile despre sine, despre ceilalti, despre viata sunt ca un filtru sau ca o pereche de ochelari prin care interpretam tot ce nise intampla. 

Aceasta inseamna doua lucruri: 
1.ca nu evenimentul in sine de afecteaza, ci modul in care il interpretam
si 2. ca, desi nu putem controla tot ce ni se intampla, putem controla reactia noastra fata de ce ni se intampla, prin modul in care gandim.

Stilul nostru de a gandi este, astfel, esential pentru starea noastra de bine. Mai mult, el este cel care sta la baza emotiilor si comportamentelor noastre. 

Iata, intr-un exemplu, cum gandurile ne pot afecta viata.

Am un mic accident cu masina. Imediat ma gandesc ca: iar nu am fost atenta si ca nu sunt in stare de nimic. Acest lucru ma enerveaza si ma face sa ma simt vinovata si ca atare ma demotivez, nu ma mai duc azi la lucru sau poate nu mai vreau sa conduc deloc masina. Altcineva, in aceeasi situatie, poate gandi ca: asta e, a fost un ghinion! Simte o iritare, dar actioneaza constructiv, negociaza cu soferul celalalt in mod amiabil, apoi isi vede mai departe de drum.

Stilul nostu predominant de a gandi este asemeni unor programe mentale care au fost "incarcate" in mintea noastra in copilarie si adolescenta. 
Ele nu reflecta adevarul absolut despre noi sau despre lume, ci doar modul in care persoanele semnificative din viata noastra (familia, prietenii) au inteles si s-au raport la acea realitate. 
De regula, uitam acest lucru si ne comportam si reactionam ca si cum gandurile noastre reflecta adevarul absolut. Este ca si cum am confunda teritoriul (realitatea) cu harta (perceptia noastra asupra realitatii).

Literatura de specialitate face o clasificare intre doua tipuri de ganduri: ganduri functionale, care genereaza emotii pozitive (bucurie) si comportamente constructive, in favoarea noastra si ganduri disfunctionale care genereaza emotii negative si comportamente in defavoarea noastra.

Nu putem spune despre un program mental ca este bun sau rau, ci doar functional (adica ne ajuta sa ne atingem scopurile, sa ne simtim bine) sau disfunctional (interfereaza cu calitatea vietii). Acesta poate fi functional o perioada din viata noastra, apoi sa devina disfunctional, cand mediul nu mai este compatibil cu modul nostru de a gandi.

De regula, suferinta psihica apare atunci cand aceste ganduri incep sa ne aduca mai multe dezavantaje decat avantaje si incet ne deterioreaza viata. O consecinta a acestor ganduri disfunctionale poate fi aparitia unor emotii puternice, intense (precum anxietate, depresie, furie) care ne perturba viata si relatiile cu ceilalti.

Iata un alt exemplu care arata cum diferenta intre cum gandurile disfunctionale si cele functionale ne poate influenta viata.
Situație
(Nu îmi reușește ce mi-am propus)

Gânduri disfuncționale
(Întotdeauna așa mi se întâmplă. Sunt o nepricepută. Mereu va fi așa)
Gânduri functionale
Câteodată reușesc, câteodată nu. De data aceasta nu am reușit. Dar voi vedea de ce si voi încerca să îmi îmbunătățesc performanța. Știu anumite lucruri, dar poate am nevoie să mai învăț și alte lucruri noi. Sunt o persoană inteligentă, comportamentul meu în situația asta, însă, nu a fost prea potrivit. Faptul că nu am reușit acum, nu înseamnă că nu voi reuși data viitoare. Tot ce trebui să fac este să încerc din nou.
Dispoziție depresivă/anxioasa
(tristețe intensă, lipsă de chef, ingrijorari exagerate cu privire la viitor, frica)
Tristețe, iritare, preocupare pentru ce se va intampla
Evitare
(Nu am chef să fac nimic. Sunt prea obosit și lipsit de energie să fac ceva. Nu mai fac nimic până când mă simt iar bine. Imi este prea frica sa mai incerc ceva. )

Acțiune
(Vreau sa analizez sa vad ce nu mi-a reusit foarte bine, ma informez, invat lucruri noi, imi fac un noun plan de actiune)
Beneficii: Stare de comfort (Nu mă confrunt încă cu problema)
Dezavantaje:
Problemele raman nerezolvate, nu mai avem incredere in noi, ne izolam si nu mai intram in contact cu lucrurile care ne plac.
Beneficii:
Ne confruntam cu problema si avem sansa sa o rezolvam. Increderea in noi creste. Avem sansa sa facem lucruri care ne plac si sa intalnim noi oportunitati de dezvoltare. 

Dispozitie depresiva/anxioasa
(Ma simt fara chef, fara energie, sunt si mai ingrijorat)
Stari emotionale pozitive
Satisfactie personala, recunostinta, bucurie, energie si motivatie
Gânduri disfuncționale 
(Nu cred că voi reuși, nu sunt în stare de nimic, sigur voi esua din nou).

Ganduri functionale
(Am facut ce mi-am propus. Sunt mandru de mine ca am ajuns la niste rezultate multumitoare. Am descoperit lucruri noi despre mine, data viitoare voi stii cum sa fac si mai bine).



In concluzie, este bine sa ne cunoastem vocea interioara, sa  fim constienti de ce ganduri trec prin mintea noastra in situatii cand ne simtim coplesiti emotional si sa fim dispusi sa corectam aceasta gandire, pentru a trai in continuare o viata echilibrata, plina de sens.

Cum putem face asta?
Va prezint cateva modalitati in postarea viitoare!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu