Traim intr-o societate "nebuna" in care viata echilibrata, momentele de relaxare, lipsa grijei de maine au devenit exceptiile de la regula.
Stresul financiar, presiunea si instabilitatea de la locul de munca, instabilitatea economica, micile-mari crize ale societatii, stilul de viata haotic, munca excesiva, peste program ne consuma resursele si ne sleiesc de puteri. Suntem din ce in ce mai obositi si mai nefericiti, pregatiti mereu sa ne justificam alegerile auzind ca un zumzet in minte: Lasa ca merge si-asa!
Merge, intr-adevar, si asa pana cand, iata, ca ramanem "fara combustibil" chiar in mijlocul drumului.
Nu mai merge prinde viata si ne ataca prin diferite forme: insomnie, iritabilitate si iesiri incontrolabile de furie, probleme fizice (greata, tensiune musculara, indigestie, balonari), randament scazut la lucru, probleme de atentie, oboseala cronica, atacuri de panica si alte forme de anxietate, depresie si bineinteles problemele aferente de relationare, in cuplu, cu copiii, cu prietenii.... si lista poate continua.
Cele mai urate forme ale nu mai merge sunt crizele de anxietate...
Sunt mai urate pentru ca, zic eu, sunt mai perverse...
Cu cat va protejati mai mult de ele, cu atat ele se "conserva" , va contamineaza viata...
Cu cat va restrangeti din activitati, cu cat va izolati mai mult, cu atat fricile exagerate au loc sa creasca.
Cu cat evitati mai mult sa va confruntati cu ceea ce va produce teama, cu cat alegeti mai mult timp linistea de moment, cu atat permiteti fricii voastre sa escaladeze. Anxietatea este perfecta prin mecanismele ei.
Exista, insa, modalitati de a invinge anxietatea...
De multe ori, in viata, ne confruntam cu probleme, dar avem puterea sa gasim sau sa construim solutii pentru a le rezolva. Resursele sunt la noi, trebuie doar sa le reactivam sau sa pornim de la ele pentru a invata ceva nou, sa progresam.
Anxietatea este o problema care poate fi rezolvata! Frica exagerata, panica pot fi tratate!
Sunt studii facute in ultimii zeci de ani care arata ca formele de anxietate se pot trata prin terapie si sedinte la psiholog , chiar si in lipsa pastilelor de la psihiatru. Trebuie, insa, perseverenta si implicare in procesul terapeutic.
In general, anxietatea si panica apar datorita unor convingeri pe care le aveti cu privire la modul in care ar trebui sa va comportati sau cu privire la modul in care va percep oamenii. Este ca si cum corpul si mintea dumneavoastra vad un pericol acolo unde el nu este si reactioneaza disproportionat fata de ce se intampla in realitate.
Dar, repet, exista solutii. Pentru tratamentul anxietatii, la psiholog, vom putea interveni asupra:
1. simptomelor de anxietate - starea de agitatie si de rau fizic prin tehnici de respiratie si de relaxare ;
2. asupra gandurilor, convingerilor care va declanseasa starea de frica (prin provocari ale gandurilor, dezbateri, contracarari)
3. asupra vulnerabilitatii psihologice - prin explorarea si identificarea unor moduri de gandire mai vechi, din tineretea si copilaria dvoastra, care s-au intarit in timp si au iesit la suprafata intr-o situatie stresanta pentru dvoastra.
4. asupra comportamentelor de evitare (prin care, fara sa va dati seama, va protejati anxietatea) prin tehnidi de expunere si de confruntare...
Dupa cum vedeti, este o lupta complexa in care nu trebuie sa renuntam pana cand nu iesim invingatori.
Lupta cu anxietatea este o experienta de invatare, pana la urma, prin care va umpleti corpul si mintea de resurse, forta, energie. Veti invata sa ganditi in favoarea voastra, sa va comportati in alt mod, sa vedeti lumea altfel, sa deveniti mai puternici!
Anxietatea este un semnal de alarma, (ca orice criza de altfel), ca ceva nu merge bine in viata voastra, ca trebuie sa schimbati anumite lucruri, ca trebuie sa va regasiti valorile, sa va autodescoperiti.
Daca aveti nevoie de un indrumator, ma puteti contacta AICI.
Ozana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu