miercuri, 10 aprilie 2013
10 Elemente cheie ale unei relatii fericite de lunga durata
In orice relatie, conflictele, neintelegerile, certurile sunt inevitabile. Oricat de mult cei doi parteneri sunt conectati unul la celalalt, impartasesc scopuri comune, si-au format obiceiuri comune, acestia sunt totusi oameni diferiti, cu nevoi, caractere si ritmuri diferite.
Nu lipsa conflictelor este baza unei relatii pe termen lung, ci modul in care partenerii rezolva conflictul respectiv, modul in care “repara” ulterior relatia si impreuna o contruiesc mai departe.
Pentru a face acest lucru eficient, acestia trebuie sa stie/sa invete sa isi constientizeze reciproc emotiile, sa raspunda autentic la nevoile celuilalt, sa tolereze si sa inteleaga individualitatea celuilalt si nu in ultimul rand sa reactioneze intr-un mod non-defensiv, non-critic.
Mai precis, sunt 10 aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand dorim sa ne mentinem o relatie fericita de lunga durata, conform Institutului de cercetare a relatiilor in cuplu Gottman.
1. In cazul unei dispute sau a unei neintelegeri, ridicati problema intr-un mod non-critic si in niciun caz ca un atac. Problema nu este defectul partenerului, ci este o situatie reala a cuplului in care voi doi trebuie sa actionati impreuna ca o echipa. Imaginati-va un meci de fotbal in care jucatorii isi paseaza unul altuia mingea in scopul de a o baga in poarta. La fel, cei doi parteneri trebuie sa isi comunice mesajul ca, in orice situatie de criza impreuna gasim o solutie.
2. Tolerati faptul ca celalalt este o persoana unica cu gandurile, convingerile si propriile ei pareri. Fiecare are dreptul la puncte de vedere personale care pot fi exprimate liber. Un punt de vedere diferit nu este un atac la persoana si niciun mod de a arata celuilalt ca il dispretuiesti. Cuplurile trebuie sa constientizeze acest lucru si sa isi tolereze parerile diferite.
3. E o prostie ce spui! Nu ai dreptate! Ai innebunit? Cum te poti gandi la asa ceva? De multe, ori in timpul unor discutii banale, unul din parterneri reactioneaza sau se comporta ca si cum ar fi superior fata de celalalt, ca si cum el ar sti cel mai bine sau el detine dreptatea absoluta. Prin exclamatii ca cele de mai sus, partenerii, de multe ori neintentionat, transmit un mesaj de dispret interlocutorului, umilindu-l. Dispretuindu-se, intentionat sau neintentionat, cuplurile creeaza un climat negativ emotional care duce la escaladarea certurilor si ale conflictelor.
4. Lipsa unui feedback din partea unui partener din timpul unei discutii sau unui conflict este ca si cum acesta ar ridica un zid de piatra in jurul lui prin care celalat, orice ar face sau spune, simte ca nu poate trece, ceea ce duce fie la cresterea conflictului, fie la resemnarea celuilalti si demotivarea acestuia in dorina de a mai comunica.
E important, in orice disctutie, sa va priviti partenerul in ochi, sa dati din cap afirmativ sau sa spuneti: Am inteles, Da, Ok, In regula, pentru a crea un flux al discutiei, a-I da celuilalt sentimentul ca este ascultat si ca sunteti in continuare o echipa care lucreaza la rezolvarea problemei. Nu uitati ca lucrurile mici fac diferenta!
5. Conflictele, certurile, neintelegerile sunt inerente unei relatii. Ceea ce face diferenta este abilitatea cuplui de a-si “repara” relatia in urma acelei neintelegeri. Reparatia poate avea diferite forme: de la un zambat, o floare, cuvinte precum: Imi pare rau, nu trebuia sa spun asta, ce putem face sa fie mai bine pana la gesturi mai complexe precum un weekend impreuna undeva.
Un cuplu care reuseste sa isi refaca rapid conexiune emotional este un cuplu care nu este format doar din doi iubiti, ci din doi prieteni. Calitatea prieteniei dintre cei doi, calitatea increderii este ceea ce face diferenta in aceste situatii; este lucrul de baza care ajuta cuplul sa isi revina si sa devina chiar mai mult decat erau inainte de conflict.
Altfel spus, tentativa unui partener de a repara relatia poate avea success daca celalalt partener are o banca emotionala plina, adica, de-alungul timpului, cei doi au trait moment esentiale impreuna, si-au arata prin diferite gesturi cat de importanti sunt unul pentru celalalt, au depus in banca fiecaruia marturii de respect, dragoste, prietenie.
6. Este important ca cei doi parteneri sa se cunoasca foarte bine si sa fie constienti de lumea interioara a celuilalt. Puteti sa va desenati in minte harta psihologica a persoanei iubite punand intrebari deschise precum: ce parere ai despre x? cum te simti acum? Care sunt visele tale? De ce ti-e frica cel mai tare? Ce te nelinistete? E important sa va cunoasteti foarte bine partenerul si modul in care acesta se schimba de-alungul timpului pentru a putea reactiona si a putea creste impreuna cu acesta.
7. Aratati persoanei iubite admiratie si respect si concetrati-va in relatie pe aspectele pozitive ale partenerului si ale relatiei. Nu puneti accent pe ceea ce nu merge, nu vanati greselile partenerului in ideea de a-i arata ca nu a procedat corect si ca trebuie sa se schimbe. Studiile arata ca aceste strategii nu fac decat sa accentueze distanta intre cei doi partenri si sa creeze un climat emotional negativ.
O persoana care se simte iubita si acceptata asa cum este si care are o relatie cu un climat emotional pozitiv este mult mai disponibila sa se schimbe, sa evolueze, sa devina un partener si mai bun decat cineva care se simte criticat, judecat, atacat si traieste stari de nervozitate, furie.
8. Fiti atenti la partenerul dvoastra, constientizati cat mai mult emotiile celuilalt si gasiti o modalitate blanda, toleranta de a reactiona la acele emotii. De exemplu: ea se simte trista, partenerul observa acest lucru si in loc sa o ignore si sa isi vada mai departe de meciul sau de filmul lui, ii spune: Draga mea, vad ca nu te simt prea bine, spune-mi ce s-a intamplat.
Aceste mici momente de atentie sunt, de fapt, momentele de baza in care banca emotionala a cuplului este umpluta, in care conexiunea emotionala si intima a cuplului creste, iar increderea intre cei doi devine si mai puternica.
9. Atunci cand aveti un conflict, conteaza foarte mult modul in care va raportati la acesti conflict: este un mecanism prin care invatam cum sa ne imbunatatim relatia, cum sa ne iubim mai mult sau este doar o modalitate de a ne racori, de a ne elibera de frustrari, de a obtine ce dorim de la celalalt? Din nou, si in acest context, calitatea prieteniei dintre cei doi partenri este esentiala pentru ca schimba natura conflictului. Una este sa ne certam cu un prieten iritabil, dar totusi un prieten drag si lata este sa ne certam cu un dusman, cu un adversar.
10. Am spus la inceput ca oamenii sun diferiti prin lumea lor interioara, prin emotiile, gandurile si valorile lor. O relatie fericita, pe termen lung, implica doi oameni mai mult sau mai putini diferiti, dar care reusesc sa isi transforme relatia intr-un organism viu, unic, care cuprinde caracteristici ale ambilor parteneri si, in acelasi timp, caracteristici noi, comune, un stil si un ritm propriu, valori si scopuri comune.
Valorile comune sunt elementul cheie al unei astfel de relatii intrucat o relatie pe termen lung inseamna nu doar convietuire in comun, ci si o viata impreuna cu sens si scopuri comune.
Asadar, nu uitati in relatie sa va cunoasteti recproc visele si sa vi le respectati si apreciati. Astfel, sansele sa aveti parte de o relatie sanatoasa, functionala, fericita, pe termen lung sunt din ce in ce mai mari.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
Am redactat un model de rezolvare a subiectelor de DEF la disciplina Consiliere psihopedagogica, sesiunea 2015 (examen pe care l-am promova...
-
Iat-o pe Itza! O cățelusă mică și pufoasă, albă ca un fulg de nea, cu ochii negri, înțelepți și pătrunzători. A ieșit la soare...
-
Cabinetul ofera serviciul de evaluare psihologica clinica a copilului si a adultului cu dizabilitati in vederea incadrarii intr-un grad d...
-
Deseori in cadrul sedintelor de terapie sau de dezvoltare personala, psihologul atrage atentia clientului asupra importantei acceptar...
-
-Vai, ce drum lung și întortocheat, spune Bubi, scuturând frenetic din coadă, ca și cum ar fi alungat o insectă bâzâitoare și en...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu