marți, 30 aprilie 2013

Stari bune de Sarbatori :)


Va urez sa aveti parte de Sarbatori linistite si pline de lumina, la fel de diafane si proaspete ca si imaginile de mai jos!













sâmbătă, 27 aprilie 2013

Atelier Tehnici de relaxare si meditatie pentru sanatate



Abilitatea de a ne relaxa este una dintre cele mai puternice arme pe care le detinem impotriva stresului, bolilor psihice si fizice.       

Relaxarea profunda se invata si inseamna mult mai mult decat shopping-ul in mall sau o cafea cu prietenii. Va invit sa va lasati mintea si corpul sa se relaxeze in cadrul unui atelier saptamanal dedicat tehnicilor de relaxare si de meditatie pentru sanatate.
 Pe parcursul intalnirilor:
  •          Veti practica si invata tehnici de relaxare validate stiintific, adaptate stilului de viata contemporan
  •          Veti invata tehnici scurte de relaxare pe care le veti putea aplica rapid si eficient la serviciu, la birou, acasa, pe drum in functie de nevoile noastre
  •          Veti face meditatii ghidate usoare pentru intarirea sistemului imunitar si detoxifierea mintii si a corpului
     Beneficiile relaxarii sunt multiple si dovedite prin studii stiintifice. Relaxarea si meditatia practicate regulat duc la:
  •         inducerea unei stari de bine in organism, dobandirea unei stari de liniste interioara, dobandirea controlului asupra gandurilor si corpului
  •          intarirea sistemului imunitar, preventia bolilor psihice (anxietate, depresie) si fizice


Primele doua intalniri vor fi:
Vineri, 10 mai de la 18 la 20
si  sambata  11 mai de la 10 la 12 
in cadrul Cabinetului de psihologie de pe Calea Motilor nr.64
Tarif intalnire : 30 lei/ persoana


vineri, 19 aprilie 2013

Despre fericire :)



In filosofia orientală, fericirea este dukkha — un cuvânt care în limba pali înseamnă „suferinţă” sau „insatisfacţie”. În contextul culturii orientale, fericirea este inseparabilă de opusul ei: fericirea şi nefericirea sunt, de fapt, una, separate doar de trecerea timpului.



 



 

Nu înseamnă nici că nu ar trebui să apreciaţi lucrurile sau stările plăcute. Dar a încerca să obţineţi prin ele un lucru pe care acestea nu vi-l pot oferi — o identitate, un sentiment de permanenţă şi împlinire — este o reţetă sigură de frustrare şi suferinţă. Industria reclamei şi societatea de consum s-ar prăbuşi în întregime dacă oamenii ar progresa spiritual şi nu ar mai încerca să-şi găsească identitatea prin lucruri. Cu cât încercaţi mai mult să obţineţi fericirea în acest fel, cu atât ea vă va ocoli mai mult. Niciun lucru din afară nu vă va satisface decât temporar şi superficial, dar probabil că veţi avea nevoie de multe deziluzii până când să realizaţi acest adevăr. Lucrurile şi stările vă pot oferi plăcere, dar vă vor da şi durere.
Lucrurile şi stările vă pot oferi plăcere, dar nu vă vor da bucurie. Nimic nu vă poate aduce bucurie. Bucuria nu are o cauză şi vine din interior, întocmai ca bucuria Fiinţei. Este o parte esenţială a stării interioare de pace, stare care a fost numită pacea lui Dumnezeu. Este starea dvs. naturală, nu un lucru pentru care trebuie să vă străduiţi mult să-l obţineţi sau să-l realizaţi.
Mulţi oameni nu îşi dau seama niciodată că niciunul dintre lucrurile pe care le fac, le posedă sau le realizează nu le poate aduce „mântuirea”. Cei care observă acest fapt devin deseori plictisiţi de lume şi depresivi: dacă nimic nu le poate oferi o satisfacţie adevărată, pentru ce să te lupţi, ce rost mai au toate? În Vechiul Testament profetul trebuie să fi ajuns la o astfel de conştiinţă când a scris: „Am văzut tot ce se face sub soare şi priviţi, totul este deşertăciune şi sforţare în van”. Când ajungeţi în acest punct, sunteţi la un pas de disperare — şi la un pas de iluminare.
Un călugăr budist mi-a spus odată: „Tot ceea ce am învăţat în cei 20 de ani de când sunt călugăr poate fi rezumat într-o singură propoziţie: «Tot ceea ce apare dispare». Asta este tot ce ştiu”. Desigur, voia să spună cam următoarele: am învăţat să nu mă opun situaţiei prezente; am învăţat să-i permit prezentului să existe şi să accept natura efemeră a tuturor lucrurilor şi stărilor. Astfel, mi-am găsit liniştea.
A nu opune rezistenţă vieţii înseamnă a fi atins starea de graţie, de uşurinţă şi iluminare. Această stare nu mai depinde de anumite stări sau calităţi ale lucrurilor, bune sau rele. Pare aproape paradoxal, şi totuşi, atunci când dependenţa interioară de o anume formă a dispărut, condiţiile generale de viaţă, formele exterioare, tind să se amelioreze foarte mult. Lucrurile, oamenii sau condiţiile de care credeaţi că aveţi nevoie ca să fiţi fericit vă vin acum fără să fie nevoie să faceţi vreun efort şi sunteţi liber să vă bucuraţi de ele şi să le apreciaţi — cât există. Toate aceste lucruri, desigur, vor dispărea, ciclurile vin şi se duc, dar, dacă dependenţa a dispărut, nu mai există frica de pierdere. Viaţa curge mai uşor.

Fericirea derivată dintr-o sursă secundară nu este niciodată prea profundă.
Este numai o reflexie palidă a bucuriei Fiinţei, pacea vibrantă pe care o descoperiţi în interior atunci când vă abandonaţi pe sine. Fiinţa vă poartă dincolo de polarităţile opuse ale minţii şi vă eliberează de dependenţa de formă. Chiar dacă totul s-ar prăbuşi şi s-ar distruge în jurul dvs., tot aţi simţi un miez interior de pace profundă. Poate că nu veţi fi fericit, dar veţi fi împăcat.
Depăşind sfera contrariilor create de minte, veţi deveni asemeni unui lac adânc. Situaţia externă de viaţă şi tot ceea ce se întâmplă aici este suprafaţa lacului. Uneori calmă, uneori bătută de vânt şi neuniformă, în funcţie de cicluri şi anotimpuri, în adâncuri, totuşi, lacul este mereu netulburat. Dvs. sunteţi întreg lacul, nu doar suprafaţa lui, şi sunteţi în contact cu propria profunzime, care rămâne absolut nemişcată. Nu vă opuneţi schimbărilor, agăţându-vă mental de orice situaţie. Liniştea dvs. interioară nu depinde de acest lucru.
Rămâneţi în Fiinţă — neschimbătoare, atemporală, nemuritoare — şi satisfacţia sau fericirea dvs. nu va mai depinde de lumea exterioară a formelor schimbătoare. Vă puteţi bucura de ele, vă puteţi juca, de asemenea, cu ele, puteţi crea forme noi şi aprecia frumuseţea lor. Dar nu va fi nevoie să vă ataşaţi de niciuna.

Dupa Eckhart Tolle, Puterea prezentului

miercuri, 17 aprilie 2013

"Ponturi" pentru un stil de viata sanatos



Pentru a adopta si a mentine un stil de viata sanatos, gandeste-te la acesta ca la un numar de pasi mici care trebuie parcursi zilnic, si nu ca la o schimbare drastica, majora pe care sa o faci brusc incepand de maine.
 Asa ca:
1.    Simplifica! In loc sa numeri calorii si sa cantaresti alimente, gandeste-te la mancare in termeni de: culoare, varietate, prospetime. Introdu in alimentatia ta zilnica mancare cat mai colorata (rosie, galbena, verde), cat mai proaspata (neprocesata) si cat mai variata.
2.    Fa pasi mici, dar consecventi. Precum: fa 20 de minute de sport zilnic, mananca o salata pe (de legume sau de fructe), gateste sau pune in salata ulei de masline in loc de unt sau ulei vegetal. Pe masura ce acesti pasi mici devin un obicei, poti adauga alti pasi mici la stilul tau de viata.
3.    Fiecare schimbare pe care o faci, oricat de mic ar fi rezultatul, conteaza. Nu trebuie sa renunti in totalitate la ciocolata sau la cafea sau la carnea de porc ca sa ai o viata sanatoasa. Nu uita ca obiectivul tau nu este sa te frustrezi, ci sa se te simti mult mai bine cu corpul tau, sa fii sanatos si plin de energie. Asa ca daca decizi intr-o zi sa mananci ciocolata sau fast food asta nu inseamna ca viata ta sanatoasa a fost data peste cap. Nu o lua ca pe un esec. Orice ce altceva ai facut in ziua respectiva, faptul ca ai mancat paine integrala in loc de paine alba sau ca ai mancat fructe in loc de inghetata, conteaza. Gandeste-te la imaginea de ansamblu.

4. Gandeste-te la apa ca la un mecanism prin care iti cureti organismul de toxine si reziduuri. Deshidratarea te face sa te simti obosit, lipsit de energie pe cand apa iti hidrateaza fiecare celula a corpului, ii da energie si putere sa isi functioneze corect. 
Ia o gura de apa, inghite si inchide ochii. Fii atent la cum se simte apa cand trece prin gatul tau, prin pieptul tau, cum se simte cand ajunge in stomacul tau. Simte raceala apei in organismul tau, simte cu curge dinspre gat spre stomac si imagineaza-ti cu hraneste fiecare zona a corpului prin care trece, cum satisface setea fiecarei celule. 
Simte cu apa curge prin organismul tau si spala fiecare organ, fiecare celula, curat organismul de toxine. Organismul tau este rece, spalat de toxine, pline de vitalitate si energie.

5.  Gandeste-te la activitatile fizice nu ca la o modalitate de a slabi, de a arde calorii, ci ca la o strategie de a pune sangele in miscare, de a transpira, de scoate toxinele din organism, de a-ti accelera metabolismul. Fa sport in reprize scurte. Nu uita ca reprizele de 10 minute sunt la fel de eficiente ca si cele de 30 minute si pot fi integrate mult mai realist in stilul tau de viata.

SUCCES!

luni, 15 aprilie 2013

Cum sa ne iubim mai mult si sa ne criticam mai putin II






Vom explora in continuare cateva modalitati prin care putem sa ne redefinim iubirea fata de noi si ceilalti, pentru a putea duce o viata cat mai implinita, echilibrata si abundenta in momente de fericire.


  1. Incetati sa va mai criticati! Incetati orice forma de autocritica acum si pentru totdeauna. Ati facut acest lucru de atata timp si pentru lucruri care s-au intamplat demult. Si cred ca v-ati dat seama pana acum ca autocritica nu functioneaza. De ce sa nu alegeti atunci o alta strategie. Cum ar fi, de exemplu, sa te consideri in regula, ok, si considerandu-te astfel, sa incepi sa faci schimbari in viata ta, daca doresti.
Autocritica nu schimba cu nimic modul in care esti, doar te blocheaza intr-un mod de gandire si un climat emotional negativ. Nu iti spune cum sa faci ca sa nu mai fii asa, doar te saboteaza si iti fura toate resursele. Spune-ti: sunt OK asa cum sunt si pot sa fiu si mai bine daca vreau.
  1. Fiti blanzi, rabdatori cu voi insiva. Imaginati-va ca viata voastra este asemeni unei gradini de care trebuie sa aveti grija. Daca aveti rabdare, o udati, o hraniti cu ingrasamainte bune, ii vorbiti cu blandete, in timp gradina va inflori si va da roade bogate. Comportati-va cu voi insiva la fel cum v-ati comporta cu un copil sau cu o persoana de care va place foarte mult. Nu va speriati si nu va torturati singuri.
  2.  Nu va pedepsiti daca gresiti. Nu va chinuiti singuri si nu va creati si mai multa suferinta. Greseala este umana si naturala. Prin greseli noi invatam ce putem face si ce nu, ce anume avem nevoie sa mai invatam. Am putea spune ca NU exista greseala, doar experiente de invatare. Din greseli au aparut cele mai multe progrese. Greseala este inerenta vietii, ne face umani, unici. Este dovada ca am incercat ceva in viata noastra, ca am facut lucruri, ca am avut initiative. Iar pentru a face un lucru bine este nevoie de timp, de rabdare, de perseverenta.
  3. Incetati sa credeti ca trebuie sa meritati ca sa fiti iubit sau sa luptati ca sa fiti iubit. Este ca si cum ai incerca sa iti castigi dreptul de a respira sau de a fi  liber. Ai dreptul sa respiri, ai dreptul sa fi liber si tot asa ai si dreptul sa fi iubit pentru simplul fapt ca existi. Toti suntem demni de iubire prin simplul fapt ca existam
  4. Incetati sa mai opuneti rezistenta ideii iubirii de sine. Lasati-o sa intre treptat si natural in viata dvoastra. Sa te iubesti pe tine este un lucru natural, normal. Sa manifesti iubire fata de tine nu este o forma de vanitate sau aroganta, ci inseamna pur si simplu sa te respecti si sa apreciezi ceea ce esti: o expresie magnifica, minunata a vietii.  

inspirat de invataturile coach-ului spiritual Louise Hay

duminică, 14 aprilie 2013

Cum sa ne iubim mai mult si sa ne criticam mai putin I


                                                                                    inspirat de invataturile lui Louise Hay, spiritual coach



Nu trebuie sa intelegeti, sa acceptati sau sa va placa toate ideile care sunt prezentate aici. Daca va atrage o singura idee si simtiti ca, punand-o in practica, calitatea vietii voastre se imbunatateste, acest text si-at atins tinta.

Totul incepe de la iubirea de sine.

Lipsa de iubire de sine, lipsa de valorizare, de aprobare a propriei persoane pot deveni o vulnerabilitate psihologica generala ale carei consecinte se pot manifesta, mai devreme sau mai tarziu, in toate aspectele vietii voastre.

Iubirea de sine sub toate formele ei: acceptare de sine neconditionata, toleranta fata de sine, apreciere si aprobare neconditionata, incurajari si cuvinte de lauda fata de propria persoana, un discurs interior incurajator -  este cea mai de pret strategie/arma pe care o avem la dispozitie pentru a ne proteja de solicitarile si stresul zilnic.

Iubirea de sine este coloana vertebrala a sistemului nostru imunitar, este punctul de plecare care poate face orice lucru posibil.

Si totusi iubirea de sine este unul dintre cele mai dificile lucruri din viata noastra. Sigur iti vine in minte intrebarea: cine poate, zilnic, sa se uite dimineata in oglinda, direct in ochii sai si sa isi declare o dragoste neconditionata? Cine poate sa isi spuna ca: orice cei ai face azi, oricum te-ai comporta, oricum te-a simti, eu tot te iubesc si sunt aici langa tine sa te sprijin, exact cum si o mama isi sprijina si isi iubeste copilul.

E mult mai simplu sa spunem:

Sunt o persoana demna de a fi iubita doar daca reusesc sa il fac pe celalalt fericit…sau doar daca familia mea me apreciaza….Sunt o persoana valoroasa doar daca munca mea este mereu laudata…sau doar daca nu fac nicio greseala…sau doar daca imi ating toate scopurile propuse. Ma pot accepta pe mine insami, ma pot iubi sau ma pot aprecia doar daca am un corp slab si arat extraordinar sau doar daca ma place o anumita persoana. Nu merit sa fiui iubita decat daca ma comport asa cum cred ceilalti ca ar trebui…

Pare aproape imposibil, de nerealizat si in discordanta cu viata noastra zilnica.

Gandeste-te, insa, la acest lucru: toti am venit in aceasta lume ca niste finite perfecte, capabile sa se iubeasca total neconditionat.

Uita-te la un bebelus sau adu-ti aminte de un bebelus din familia ta. Poti spune ca aceasta fiinta nu este perfecta? Poti sa afirmi ca bebelusul este demn de iubit doar daca se comporta asa cum vrea mama lui? Poti sa te gandesti ca acest bebelus este o fiinta valoroasa doar daca mananca tot sau daca nu face pipi in pat? Merita acest bebelus sa fie apreciat de famila lui doar daca nu plange noaptea? Cat de absurd ar fi daca cei din familie ar gandi asa?

Uita-te apoi la un copil, cat de zgomotos rade sau plange, cat de dezinvolt se joaca sau pune intrebari, cat de curios exploreaza lumea si cu ce mare placere isi foloseste sau isi descopera propriul corp. Crezi ca acest copil isi uraste corpul sau isi spune ca: sunt prea gras sau am pielea prea alba, ceilalti copii nu se vor juca cu mine. Sau crezi ca se gandeste ca: azi am plans prea tare atunci cand m-am lovit, ar trebui sa ma simt vinovat sau sa imi fie rusine pentru nu m-am comportat cum trebuie.

Toti am fost asa, increzatori in corpul si in mintea noastra, netematori sa intrebam sau sa exploram, bucurosi si liberi sa ne exprimam emotiile si dorintele, puternici si plini de iubire fata de noi si fata de ceilalti. Mai mult, suntem toti fiinte valoroase si apte sa fie iubite prin simplul fapt ca ne-am nascut. Nu trebuie sa ne castigam iubirea sau sa luptam pentru valoarea noastra, pe acestea le avem deje prin simplul fapt ca suntem oameni.

Sa te iubesti pe sine este o decizie. Inseamna sa iti constientizezi gandurile toxice, cele in defavoarea ta, prin care te pui la pamant si te autosabotezi poate mai bine decat ar face oricine altcineva din jurul tau. Iar apoi sa le pui constient sub semnul indoielii si ulterior sa iei o decizie.

Te comporti fata de tine ca si cum ai fi dusmanul tau cel mai rau sau ca si cum ai fi prietenul tau cel mai bun?

Daca decizi sa fii prietenul tau atunci comporta-te ca atare. Ce ai spune prietenului tau cel mai bun atunci cand are o problema? Gandeste-te si spune-ti aceleasi lucruri si tie. Acorda-ti aceeasi toleranta, adreseaza-ti incurajari si laude, fii bland cu tine atunci cand lucrurile nu ies cum vrei tu…

De ce sa iti traiesti viata raportandu-te la un standard dublu, foarte critic cu tine insuti si uneori sau deloc critic cu ceilalti? O voce critica iti scoate in evidenta doar ce ai gresit, te acuza ca persoana, confundand comportamentul tau cu persoana ta, transformand o nereusita dintr-un moment specific din viata ta intr-o nereusita generala. Deodata, nu ai facut o data ceva bine, ci toata viata ta nu ai facut nimic bine…si lucrurile, pe nesimtite, pot degenera in ura de sine, in dezgust fata de sine, in directia: Nu merit sa fiu iubit, sunt o persoana fara valoare.

Vom explora in articolul urmator cateva modalitati prin care putem sa ne redefinim iubirea fata de noi si ceilalti, pentru a putea duce o viata cat mai implinita, echilibrata si abundenta in momente de fericire.

vineri, 12 aprilie 2013

Program online pentru cotrolul greutatii si adoptarea unui stil de viata sanatos



Timp de cinci saptamani voi incerca sa iti pun intr-o lumina noua ideea de stil de viata sanatos, sa te fac sa intelegi ca aceasta nu inseamna sat tii regim toata viata, ci poate fi o modalitate de a te bucura si mai mult de viata.

Un stil de viata sanatos este o decizie personala si o experienta personala.

Implica sa ne cunoastem organismul si nevoile lui, sa ne cunoastem mintea si emotiile, sa constientizam ce ne face sa ne simtim bine si pe urma sa luam deciziile corecte pentru noi, in favoarea noastra, nu in defavoarea noastra.

Iata cateva din ideile de baza despre care vom vorbi:

1. Dietele nu dau rezultate pe termen lung si pot provoca suferinta psihologica, scaderea stimei de sine, sentimente de frustrare si  iritare.
Intr-un fel sau altul cred ca stii deja acest lucru. Daca ai tinut o dieta restrictiva, stii ce inseamna sa te retii de la mancare, cat de disconfortant poate fi acest lucru sau cat de obositor poate fi sa iti gatesti sau sa iti pui la dispozitie doar alimentele care sunt disponibile in acea dieta. Retinerea de la mancare, de la alimentele preferate, mai ales atunci cand vine in contradictie cu dorinta sau pofta de a manca anumite lucruri, favorizeaza aparitia unor emotii negative (frustrare, iritare, sentimentul de esec sau de vina, in cazul in care nu reusim sa ne retinem).
Astfel, o dieta poate sa ne schimbe modul in care ne raportam la ce inseamna o greutate normala si ne poate face sa gandm ca: sa ajungi sau sa iti mentii o greutate normala este un chin, toata viata trebuie sa tin diete, deci sa ma frustrez.

2. Totul se intampla gradual: si ingrasatul si slabitul. Gradual, zi de zi ne ingrasam, fara sa ne dam seama si, tot in timp, ne obisnuim cu noile noastre obiceiuri alimentare,  cu lipsa de vitalitate, de energie.  Aceeasi regula se aplica, insa, si in cazul slabitului. Slabirea brusca deterioreaza organismul, pe cand una treptata, pas cu pas, consecventa, incepe sa fie acceptata de organism.  Energia, vitalitatea, cheful de viata nu mai sunt compromise; mai mult te bucuri de viata in timp ce ajungi la greutatea pe care ti-o doresti, nu doar din momentul in care consideri ca esti suficient de slaba.

3. Greutatea la care ma simt bine fizic si emotional nu are nicio legatura cu greutatea ideala sau normala, cea care se stabileste calculand varsta, inaltimea sau luand in considerare ale masuratori si raportari la norme universale. Sunt o persoana unica, ceea ce este bine pentru altul nu este neaparat bine si pentru mine.  Greutatea mea este cea care imi permite sa fiu sanatoasa fizic, care ma face sa ma simt bine emotional, care imi permite sa am energie si chef de viata.

4. Ca sa ajung si ca sa imi mentin aceasta greutate am inteles ca in corpul meu trebuie sa existe un echilibru, intre ceea ce asimilez (mancare si bautura) si ceea ce elimin (prin metabolismul bazal – energia de care are nevoie corpul meu pentru a functiona in conditii de repaus – plus alte activitati intelectuale si fizice)

5. Organismul meu nu este un cos de gunoi in care sa arunc zi de zi toate gunoaiele create de societatea contemporana: mancare procesata, cu E-uri, hormoni, conservanti, amelioratori, toxine si aditivi, plina de calorii goale. Corpul meu este ca si o casa de care trebuie sa am grija si sa ii ofer tot ce are nevoie ca sa functioneze la parametri optimi.

6. Am inteles, apoi, ca nimic din toate aceastea nu conteaza daca nu reusesc sa imi transform mintea in aliatul meu si nu in dusmanul meu, daca nu pornesc la drum cu entuziasm si voie buna.

Si de ce nu ai simti entuziasm si voie buna atunci cand faci tot posibilul ca sa ii arati corpului tau cat de mult il apreciezi si il iubesti. Nu faci altceva decat sa iti schimbi sau sa iti imbunatatesti obiceiuile alimentare, modul de a gandi pentru a te bucura de viata si a trai mai sanatos, nu-i asa?

Te invit sa reflectezi un pic asupra acestor idei si, daca ti-am starnit curiozitatea, sa participi la Programul online de control al greutatii si adoptarea unui still de viata sanatos. 

Saptamana viitoare INCEPEM :)


TARIF : 75 lei

miercuri, 10 aprilie 2013

Cateva din mesajele mele preferate...:)









10 Elemente cheie ale unei relatii fericite de lunga durata



In orice relatie, conflictele, neintelegerile, certurile sunt inevitabile. Oricat de mult cei doi parteneri sunt conectati unul la celalalt, impartasesc scopuri comune, si-au format obiceiuri comune, acestia sunt totusi oameni diferiti, cu nevoi, caractere si ritmuri diferite.

Nu lipsa conflictelor este baza unei relatii pe termen lung, ci modul in care partenerii rezolva conflictul respectiv, modul in care “repara” ulterior relatia si impreuna o contruiesc mai departe.

Pentru a face acest lucru eficient, acestia trebuie sa stie/sa invete sa isi constientizeze reciproc emotiile, sa raspunda autentic la nevoile celuilalt, sa tolereze si sa inteleaga individualitatea celuilalt si nu in ultimul rand sa reactioneze intr-un mod non-defensiv, non-critic.

Mai precis, sunt 10 aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand dorim sa ne mentinem o relatie fericita de lunga durata, conform Institutului de cercetare a relatiilor in cuplu Gottman.

1. In cazul unei dispute sau a unei neintelegeri, ridicati problema intr-un mod non-critic si in niciun caz ca un atac. Problema nu este defectul partenerului, ci este o situatie reala a cuplului in care voi doi trebuie sa actionati impreuna ca o echipa. Imaginati-va un meci de fotbal in care jucatorii isi paseaza unul altuia mingea in scopul de a o baga in poarta. La fel, cei doi parteneri trebuie sa isi comunice mesajul ca, in orice situatie de criza impreuna gasim o solutie.

2. Tolerati faptul ca celalalt este o persoana unica cu gandurile, convingerile si propriile ei pareri. Fiecare are dreptul la puncte de vedere personale care pot fi exprimate liber. Un punt de vedere diferit nu este un atac la persoana si niciun mod de a arata celuilalt ca il dispretuiesti. Cuplurile trebuie sa constientizeze acest lucru si sa isi tolereze parerile diferite.

3. E o prostie ce spui! Nu ai dreptate! Ai innebunit? Cum te poti gandi la asa ceva? De multe, ori in timpul unor discutii banale, unul din parterneri reactioneaza sau se comporta ca si cum ar fi superior fata de celalalt, ca si cum el ar sti cel mai bine sau el detine dreptatea absoluta. Prin exclamatii ca cele de mai sus, partenerii, de multe ori neintentionat, transmit un mesaj de dispret interlocutorului, umilindu-l. Dispretuindu-se, intentionat sau neintentionat, cuplurile creeaza un climat negativ emotional care duce la escaladarea certurilor si ale conflictelor.

4. Lipsa unui feedback din partea unui partener din timpul unei discutii sau unui conflict este ca si cum acesta ar ridica un zid de piatra in jurul lui prin care celalat, orice ar face sau spune, simte ca nu poate trece, ceea ce duce fie la cresterea conflictului, fie la resemnarea celuilalti si demotivarea acestuia in dorina de a mai comunica.
E important, in orice disctutie, sa va priviti partenerul in ochi, sa dati din cap afirmativ sau sa spuneti: Am inteles, Da, Ok, In regula, pentru a crea un flux al discutiei, a-I da celuilalt sentimentul ca este ascultat si ca sunteti in continuare o echipa care lucreaza la rezolvarea problemei. Nu uitati ca lucrurile mici fac diferenta!

5. Conflictele, certurile, neintelegerile sunt inerente unei relatii. Ceea ce face diferenta este abilitatea cuplui de a-si “repara” relatia in urma acelei neintelegeri. Reparatia poate avea diferite forme: de la un zambat, o floare, cuvinte precum: Imi pare rau, nu trebuia sa spun asta, ce putem face sa fie mai bine pana la gesturi mai complexe precum un weekend impreuna undeva.
Un cuplu care reuseste sa isi refaca rapid conexiune emotional este un cuplu care nu este format doar din doi iubiti, ci din doi prieteni. Calitatea prieteniei dintre cei doi, calitatea increderii este ceea ce face diferenta in aceste situatii; este lucrul de baza care ajuta cuplul sa isi revina si sa devina chiar mai mult decat erau inainte de conflict.
Altfel spus, tentativa unui partener de a repara relatia poate avea success daca celalalt partener are o banca emotionala plina, adica, de-alungul timpului, cei doi au trait moment esentiale impreuna, si-au arata prin diferite gesturi cat de importanti sunt unul pentru celalalt, au depus in banca fiecaruia marturii de respect, dragoste, prietenie.

6. Este important ca cei doi parteneri sa se cunoasca foarte bine si sa fie constienti de lumea interioara a celuilalt. Puteti sa va desenati in minte harta psihologica a persoanei iubite punand intrebari deschise precum: ce parere ai despre x? cum te simti acum? Care sunt visele tale? De ce ti-e frica cel mai tare? Ce te nelinistete? E important sa va cunoasteti foarte bine partenerul si modul in care acesta se schimba de-alungul timpului pentru a putea reactiona si a putea creste impreuna cu acesta.

7. Aratati persoanei iubite admiratie si respect si concetrati-va in relatie pe aspectele pozitive ale partenerului si ale relatiei. Nu puneti accent pe ceea ce nu merge, nu vanati greselile partenerului in ideea de a-i arata ca nu a procedat corect si ca trebuie sa se schimbe. Studiile arata ca aceste strategii nu fac decat sa accentueze distanta intre cei doi partenri si sa creeze un climat emotional negativ.
O persoana care se simte iubita si acceptata asa cum este si care are o relatie cu un climat emotional pozitiv este mult mai disponibila sa se schimbe, sa evolueze, sa devina un partener si mai bun decat cineva care se simte criticat, judecat, atacat si traieste stari de nervozitate, furie.

8. Fiti atenti la partenerul dvoastra, constientizati cat mai mult emotiile celuilalt si gasiti o modalitate blanda, toleranta de a reactiona la acele emotii. De exemplu: ea se simte trista, partenerul observa acest lucru si in loc sa o ignore si sa isi vada mai departe de meciul sau de filmul lui, ii spune: Draga mea, vad ca nu te simt prea bine, spune-mi ce s-a intamplat.
Aceste mici momente de atentie sunt, de fapt, momentele de baza in care banca emotionala a cuplului este umpluta, in care conexiunea emotionala si intima a cuplului creste, iar increderea intre cei doi devine si mai puternica.

9. Atunci cand aveti un conflict, conteaza foarte mult modul in care va raportati la acesti conflict: este un mecanism prin care invatam cum sa ne imbunatatim relatia, cum sa ne iubim mai mult sau este doar o modalitate de a ne racori, de a ne elibera de frustrari, de a obtine ce dorim de la celalalt? Din nou, si in acest context, calitatea prieteniei dintre cei doi partenri este esentiala pentru ca schimba natura conflictului. Una este sa ne certam cu un prieten iritabil, dar totusi un prieten drag si lata este sa ne certam cu un dusman, cu un adversar.

10. Am spus la inceput ca oamenii sun diferiti prin lumea lor interioara, prin emotiile, gandurile si valorile lor. O relatie fericita, pe termen lung, implica doi oameni mai mult sau mai putini diferiti, dar care reusesc sa isi transforme relatia intr-un organism viu, unic, care cuprinde caracteristici ale ambilor parteneri si, in acelasi timp, caracteristici noi, comune, un stil si un ritm propriu, valori si scopuri comune.
Valorile comune sunt elementul cheie al unei astfel de relatii intrucat o relatie pe termen lung inseamna nu doar convietuire in comun, ci si o viata impreuna cu sens si scopuri comune.

Asadar, nu uitati in relatie sa va cunoasteti recproc visele si sa vi le respectati si apreciati. Astfel, sansele sa aveti parte de o relatie sanatoasa, functionala, fericita, pe termen lung sunt din ce in ce mai mari.

luni, 8 aprilie 2013

Cum sa comunic eficient in cuplu


Stiti deja ca o buna comunicare este absolut esentiala in viata de cuplu, indiferent daca incercati sa rezolvati o problema, sa gestionati un conflict sau sa luati o decizie cu privire la vacanta de vara.

Institutul Gottman (specializat de cateva decenii in cercetarea relatiilor de cuplu) propune un model de comunicare, care, pus in practica, va ajuta nu doar sa spuneti ce aveti de spus intr-un mod autentic, eficient,dar si sa contribuiti la crearea unei banci enmotionale a cuplului.

O banca emotionala este locul unde, prin gesturi marunte de afectiune, prin experiente traite in comun, prin conversatii importante, prin rezolvarea si depasirea conflictelor, depuneti zi de zi, momente importane din istoria cuplului vostru. Acestea va intaresc legaturile emotionale si intime in prezent, va cresc increderea reciproca si, totodata, sunt o resursa importanta atunci cand treceti printr-o situatie criza.

Cu cat banca emotionala este mai plina, cu atat sansa de a va repara relatia si de a progresa este mai mare.

Modelul cuprinde urmatorii pasi:


1. Sunt atent/a sa constientizez cat mai des emotiile partenerului meu. Ex. Partenerul/partenera mea este tacut/a, are o expresie trista pe fata. Imi dau seama ca ceva nu este in ordine.

2. Decid sa reactionez la aceasta situatie. Sa reactionati sau nu este, intr-adevar, o  decizie. Puteti sa vedeti ca ceva nu este in regula si totodata sa alegeti sa va continuati lectura, discutia cu prietenii, etc sau puteti sa spuneti: Vad ca ceva nu este in regula cu tine. S-a intamplat ceva? Ce este cu tine?

Diferenta dintre cele doua reactii rezida in faptul ca in cazul unei non-reactii (de genul, nu am chef sa am de-a face cu tristetea sau cu nervii tai acum!) mariti distanta emotionala intre voi si partenerii vostri, iar in cazul unei reactii, intensificati legatura emotionala.

3. Tolerez faptul ca partenerul meu este  o fiinta emotionala, cu emotii diferite de ale mele si de intensitati diferite. Pe scurt, nu va enervati pentru ca persoana iubita are o problema sau ca simte nevoia sa va exprime ceea ce simte.

4. Intelegeti emotiile, gandurile partenerului vostru. Suntem persoane unice cu puncte de vedere diferite. Ceea ce ne apropie in mod autentic nu sunt doar parerile comune, ci si faptul ca putem sa intelegem punctul de vedere al altcuiva, sa ne punem in locul altcuiva si sa privim situatia dintr-o perspectiva noua pentru noi. Astfel, ne imbogatim sufleteste si cream o punte de legatura puternica intre noi si partenerii nostri.

5. Raspundeti in mod non defensiv la consfesiunile partenerului nostru. Adica, nu reactionati ca si cum ceea ce va comunica (emotiile, gandurile) sunt o acuzatie personala adusa fiintei voastre. Faptul ca se simte trist sau suparat poate sa fie din numeroase cauze, iar daca motivele sunt din interiorul relatiei, amandoi aveti o parte de responsabilitate. Un raspuns potrivit in astfel de situatii ar fi: Bine, inteleg punctul tau de vedere, hai sa vedem cum putem rezolva acest lucru.

6. Raspundeti cu empatie. Fiti prietenul partenerului dvoastra si nu dusmanul lui. Concentrati-va pe partea pozitiva a relatiei, puneti accent pe ceeea ce admirati si respectati la partenerul vostru si lasati aceasta afectiune si admiratie sa transpara chiar si in cazul unui conflict.

Nu uitati ca o relatie functionala, sanatoasa, fericita pe termen lung este una in care cei doi parteneri isi asuma amandoi responsabilitatea pentru bunul mers al lucrurilor, investesc timp si efort in relatia respectiva, sunt atenti la nevoile partenerului si comunica unii cu altii ca doi prieteni si nu ca doi adversati.

marți, 2 aprilie 2013

Ma iubesc si ma accept asa cum sunt - Merita acest efort?






Deseori in cadrul sedintelor de terapie sau de dezvoltare personala, psihologul atrage atentia clientului asupra importantei acceptarii si impacarii cu trecutul, a situatiei prezente sau a acceptarii neconditionate a propriei persoane sau a celorlalti, ca etapa esentiala in procesul de schimbare.
   
Pentru unii oameni, acceptarea poate avea conotatii negative, implicand infrangerea, renuntarea, esecul de a face fata dificultatilor vietii, letargie, pasivitate. Adevarata acceptare, totusi, este un lucru total diferit. Nu inseamna sa accepti pasiv orice situatie in care esti implicat si sa nu faci nimic in aceasta privinta. Nici nu inseamna sa nu-ti mai faci planuri, sa nu intreprinzi actiuni pozitive sau sa nu mai inveti nimic. 

Acceptarea este intelepciunea simpla, dar profunda, ce consta in a te supune mai degraba decat a te opune cursului vietii. A accepta momentul prezent neconditionat si fara rezerve este actiunea de a renunta la orice rezistenta interna fata de ceea ce este. 

Sa luam urmatoarea situatie. 

Ma trezesc de dimineata si vad ca afara ninge. Zapada s-a depus masiv, masinile sunt acoperite cu zapada, drumul este inghetat. Estimez ca dezapezirea masinii imi va lua vreo 30 de minute in plus fata de timpul dedicat, in mod obsinuit, pregatirii pentru o noua zi de munca.

Pot sa opun rezistenta acestei realitati, adica sa ma gândesc ca ce bine ar fi fost daca nu ningea azi sau sa imi aduc aminte cat de bine a fost ieri, cand inca era cald si astfel, sa ma enervez ca afara este iarna sau sa fiu furioasa ca pierd atât de mult timp curatându-mi masina. Discrepanta intre ceea ce gândesc si ceea ce se intampla in realitate imi produce sentimente de frustrare si de furie, iar reactia mea pentru a rezolva situatia respectiva provine din furie si frustare.

Sau pot sa accept situatia asa cum este ea: afara este iarna, iarna este normal sa ninga si ca masina sa fie inzapezita. Gandurile mele reflecta realitatea, iar acceptarea situatiei imi elimina orice conflict interior. Reactia mea pentru a rezolva situatia respectiva provine, de data aceasta, dintr-o stare de calm si liniste interioara.


Rezistenta interna inseamna a spune „nu” la ceea ce exista, prin critica si negativism emotional. Aceasta devine extrem de pronuntata mai ales atunci când lucrurile „merg prost”, când lucrurile nu se intampla asa cum dorim noi sau in ritmul in care dorim, adica atunci când exista un decalaj intre cererile sau asteptarile rigide ale mintii si ceea ce se intampla sau exista in realitate. Discrepanta intre expectantele noastre si situatia din realitate este cea care ne creeaza durerea si suferinta. 

Acelasi mecanism are loc si in cazul in care ne raportam la trecut, la propria persoana sau la ceilalti.

Nimeni din trecutul meu nu a fost corect cu mine. imi doresc ca acel lucru sa nu se fi intamplat. Trebuia sa am o alta viata. Sunt grasa, mi-ar fi placut sa fiu mai slaba. Lucrez intr-un mediu care nu imi place, mi-ar fi placut sa lucrez in alta parte. Am 30 de ani si nu am realizat foarte multe lucruri pana acum. Ar fi trebuit sa am deja o casa, masina si sa fiu casatorita. Partenerul meu de viata nu imi acorda suficienta atentie, este prea ocupat cu profesia lui. Mi-as dori sa iesim mai mult timp impreuna.

In exemplele de mai sus, prin gandurile noastre, opunem rezistenta unui trecut care nu mai poate fi schimbat; starii noastre prezente modului de a fi in prezent al celuilalt.

Proiectam in viitor modul in care ne-ar placea sa fie situatia noastra si a celuilalt, exprimand in acelasi timp nemultumirea, furia pe care o traim fata de noi si ceilalti in clipa prezenta sau fata de trecutul nostru. 

Acceptand, insa, trecutul, acceptandu-ne pe noi insine, cu bune si cu rele, acceptand neconditionat pe ceilalti ne aliniem modul de a gandi la ceea ce este in realitate. 

Nu mai dorim ceea ce nu avem, ci dorim ceea ce avem.
Prapastia dintre cum ar trebui sa fie lucrurile si cum sunt in realitate a disparut, iar acceptarea starii prezente este eliberatoare si ne da un sentiment de liniste si pace interioara.

Acceptarea nu inseamna, insa, pasivitate sau resemnare. Nu inseamna ca, in planul actiunii, nu puteti intreprinde nimic pentru a schimba situatia in care va aflati.

Acceptati clipa prezenta si realitatea ei, apoi treceti la actiune si faceti tot ce puteti pentru a o schimba. Diferenta rezida in faptul ca, de data aceasta, reactiile si actiunile dumneavoastra nu  mai provin dintr-o stare de furie, disperare sau frica, ci dintr-o stare de calm, de liniste si de impacare.

A accepta inseamna sa permitem prezentului sa existe. Recunoscând si acceptând faptele si situatiile din prezent, dobandim un anumit grad de eliberare in raport cu ele si cu emotiile negative.

Astfel, suntem liberi sa actionam pentru a ne atinge scopurile.

Exercitiul zidului transparent – vizualizarea acceptarii

Atunci când o situatie va produce disconfort psihic, o alternativa la identificarea gândurilor care declanseaza emotii disfunctionale si dezbaterea acestora, este exercitiul zidului transparent. Acest exercitiu poate fi considerat o vizualizare a starii de acceptare descrisa in paginile anterioare.

Alarma de la masina, copii care tipa, blocajul in trafic, un caine care face galagie…ne intalnim zilnic cu aceste situatii si, de multe ori, reactionam cu furie, enervare sau iritare. Stam acasa, confortabil in pat si brusc se aude sunetul ascutit al unei alarme auto din strada. Brusc ne creste iritarea. 

De data aceasta, in loc sa indentificam si sa combatem gândul irational care va declanseaza acea stare de iritare (de ex. La orele prânzului toata lumea trebuie sa pastreze lnistea), o sa va rog sa va imaginati urmatorul lucru:

Simtiti ca deveniti transparent ca si cum nu mai aveti soliditatea corpului material. Permiteti-i zgomotului sa treaca pur si simplu prin d-voastra, ca si cum ati fi o perdea de apa.  in loc sa construiti in dvs. un zid de rezistenta, care sa fie constant si dureros lovit de lucruri „ce nu ar trebui sa se intâmple”, lasati totul sa treaca prin dvs.Puteti sa exersati la inceput cu lucruri minore, lipsite de importante (cineva face zgomot, sunteti prins in trafic, etc).
Apoi puteti sa aplicati aceasta tehnica in gestionarea relatiilor cu ceilalti.

De exemplu, cineva va spune ceva intr-un mod nepoliticos sau cu intentia de a va rani. in loc sa reactionati furios, sa atacati persoana respectiva, sau sa nu spuneti nimic, iar pe urma sa va autoblamati, lasati cuvintele sau gesturile sa treaca prin dvs. Imaginati-va ca sunteti ca o perdea de apa sau ca un zid transparent in care se dizolva toate lucrurile, gandurile care va fac sa va simtiti rau. Nu opuneti nicio rezistenta. Imaginati-va ca nu ar mai fi nimeni acolo care sa se simta ranit. 

Puteti, apoi, sa ii spuneti acelei persoane ce anume v-a deranjat in comportamentul ei, daca asta alegeti sa faceti sau sa nu ii spuneti nimic si sa va vedeti mai departe de treaba dumneavoastra. DAR, de data aceasta, reactia d-voastra provine dintr-o stare de liniste interioara si nu este consecinta unei enervari, frustrari sau disperari.

Nimeni din exterior nu mai are puterea de a va controla starea interioara. 
Dvs. sunteti singurul care detineti controlul asupra ceea ce simtiti.