marți, 18 iunie 2013

Atelier de Art Journaling





Cum ar fi sa te redescoperi prin culori si forme?



Stiai ca practica de a tine un jurnal vizual te poate ajuta sa faci fata stresului zilnic? Studiile arata ca art journaling (sau jurnalul in care desenam, pictam, scriem, colam) favorizeaza reducerea tensiunii arteriale si cresterea imunitatii, te ajuta sa te relaxezi, sa te cunosti si sa iti gestionezi mai bine emotiile, aducandu-ti beneficii fizice si psihice pe termen lung. 


Incep inscrierile pentru un nou atelier de art-journaling!



Atelierul dureaza 2 ore si va avea loc de doua ori pe saptamana.

Prima intalnire: 26 iunie 2013, miercuri de la ora 19:00

Atelierul se adreseaza oricui! Nu este nevoie sa stii sa desenezi! Intr-un atelier de art-journaling conteaza procesul, ceea ce simti in timp ce lucrezi si mai putin produsul final.


Prin art journaling vei intra in contact cu emotiile tale, le vei trai in mod constient, vei invata cum sa te detasezi de ele sau cum sa le lasi sa arda daca sunt prea intense. 


In cadrul atelierului, vom face impreuna exercitii in scop de autocunoastere, de gestionare a starilor emotionale, de acceptare a trecutului, conectare constienta la prezent si incarcare cu resurse. Si nu in ultimul  rand ne vom relaxa intr-o atmosfera creativa si prietenoasa.


Indrumator in cadrul atelierului - Ozana Budau (psiholog, lucrator prin arte combinate, teatrolog si pasionata de handmade)


Grup optim - 3-5 persoane


Tarif: 50 lei /persoana

Materiale incluse: hartie, culori, lipici, foarfeca, materiale pentru colaj
Ceai, gustari sanatoase si muzica ZEN 

Va recomand sa veniti cu un caiet in care va face placere sa scrieti si sa desenati. 

Inscrierile se fac la 0746880533 sau psiholog.ozanabudau@gmail.com 






marți, 11 iunie 2013

Multumesc Virginia Boutique si Breslo.ro


Tu cum te relaxezi? 
Care sunt activitatile prin care uiti de lumea nebuna de-afara? 
Ce pretuiesti cel mai mult, ce pasiuni ai, ce iubesti?  
Cat de mult timp faci ceea ce iubesti?

Cam asa incepe sau se continua o sedinta de dezvoltare personala la cabinetul meu si de multe ori sunt fericita sa aud ca am o intalnire cu un fauritor de handmade, ba mai mult, un breslas (aka artist handmade de pe BRESLO)   

Si astel sedinta devine un spatiu de joaca si de impartasire.

Am recurs la handmade intr-un moment critic al vietii mele, ca forma de relaxare si impacare cu mine. Daruiam ce faceam prietenilor, familiei si, treptat, natural si in mod minunat, m-am redescoperit. 

Apoi, am descoperit BRESLO (la timpul potrivit, desigur), comunitatea calda si diafana a handmade-ului romanesc. Am intrat cu pasi timizi, dar mi-am luat un nume de femeie puternica, victoriana (Virginia Woolf). Inspirata si increzatoare, mi-am construit un refugiu al meu, VIRGINIA BOUTIQUE  de unde pot arata si impartasi cu voi emotiile si povestile mele.


Pentru mine si multi din prietenii mei BRESLO intra in categora LifeAfterWork, e ca o respiratie proaspata dupa o furtuna de vara, e modul nostru prin care "impacam" lucrurile pe care le iubim cu adevarat cu ceea ce doar trebuie sa facem. Pentru multi este o particica de sens, un statement prin care spunem: da, sunt creativ in felul meu ,ma iubesc si sunt mandru de creativitatea mea…atat de mandru incat doresc sa o arat lumii intregi.

Asa ca, dincolo de ideea de business si de a trai din banii castigati, Breslo-ul meu este un spatiu de comuniune, impartasire, crestere impreuna, creare de sens, inspiratie si multa creativitate.  Este un mod prin care imi traiesc valorile, ma incarc cu resurse  si evoluez.





In concluzie:

Tu cum te relaxezi?
Fac handmade!

Care sunt activitatile prin care uiti de lumea nebuna de-afara?

Pictez ceasuri, reciclez sticle si bucati de lemn si le transform in povesti.

Ce pasiuni ai, ce iubesti?  
Arta prin toate formele ei...

Cat de mult timp faci ceea ce iubesti?
Aproape zilnic!

Multumesc VIRGINIA BOUTIQUE! Multumesc BRESLO!


sâmbătă, 8 iunie 2013

Scrisoarea unui copil catre parintii proaspati divortati


Am nevoie ca amandoi sa va implicati in viata mea. Va rog sa ma sunati, sa imi scrieti, sa imi puneti o gramada de intrebari despre viata mea. Atunci cand ma ignorati si nu ma contactati, am impresia ca nu mai sunt important pentru voi si ca, de fapt, nu ma iubiti cu adevarat.

Am nevoie sa ma ajutati sa petrec timp impreuna cu fiecare dintre voi. Daca imi arati ca esti suparat sau gelos pentru ca ma duc sa stau si cu celalat parinte, ma simt ca si cum mi-ai impune sa iti iau partea si sa te iubesc mai mult pe tine. Eu va iubesc pe amandoi si vreau sa ma bucur de activitati impreuna cu amandoi.

Cand vorbiti despre celalalt parinte va rog sa spuneti doar lucruri frumoase sau sa nu spuneti nimic. Cand vorbesti urat despre celalalt parinte, ma simt ca si cum as vrea sa iti iau partea, iar eu va iubesc pe amandoi.

Va rog sa tineti cont de faptul ca imi doresc ca amandoi sa faceti parte din viata mea. Ma bazez pe voi sa ma cresteti, sa ma invatati ce este important in viata, sa ma ascultati, sa fiti langa mine si sa ma ajutati atunci cand am o problema.


Sursa: Universitatea Missouri

miercuri, 5 iunie 2013

Ce presupune evaluarea psihologica..


Sunt momente in viata cand ai nevoie de un sprijin din exterior ca sa iti regasesti echilibrul personal si forta sa mergi mai departe.

O sedinta de evaluare psihologica este primul pas pe care il faci pentru a-ti descoperi punctele tari si vulnerabilitatile, pentru a intelege ce se intampla cu tine.

Daca ai stari de anxietate  sau depresie, daca treci prin crize existentiale, duci o viata plina de stres si nu mai poti face fata sarcinilor zilnice, daca esti confuz si nu stii ce decizie sa iei, daca vrei sa-ti descoperi resursele, sa inveti sa te relaxezi, sa previi si sa ameliorezi bolile psihice si fizice, sa iti umpli viata cu iubire, sa iti redescoperi valorile, potentialul creator si starea de libertate interioara, psihologul este langa tine sa te asculte fara sa te judece, sa indentifice impreuna cu tine cauzele situatiei in care te afli, factorii care au favorizat aparitia starilor tale si factorii care le mentin.

O evaluare eficienta este facuta cu teste validate stiintific, adaptate pe populatia Romaniei si poate viza: 
  • evaluarea personalitatii, 
  • testarea aptitudinilor cognitive (atentie, memorie, limbaj, orientare in spatiu, decizie, timp de reactie) 
  • evaluarea emotiilor (anxietate, depresie, furie, predispozitie spre tulburarti psihice), 
  • evaluare clinica a tulburaririlor psihice (tulburari de anxietate, depresive, de personalitate, somatoforme sau alimentare sau psihoze)
  • si evaluarea intereselor profesionale (pentru orientare scolara si profesionala).

Evaluarea este completata si nuantata printr-un interviu si discutii cu psihologul prin care aceasta incearca sa isi faca o imagine complexa, obiectiva despre situatia ta.

La finalul evaluarii ti se va prezenta un raport psihologic care va cuprinde rezultatele testelor, interpretarile lor,  raspunsuri cu privire la DE CE simti ceea ce simti si RECOMANDARI in legatura cu ce sa faci mai departe (schema de tratament, de interventie sau consiliere psihologica).

Gasiti detalii despre serviciile de evaluare realizate de cabinet aici!

marți, 4 iunie 2013

Cum sa imi ajut copilul sa faca fata unui divort




Divortul sau sau separarea parintilor poate sa fie un eveniment stresant, suparator pentru copii, la orice varsta.
Ca parinte, poti urma niste pasi pentru a transforma intreaga experienta intr-un proces mai putin dureros pentru copii.
De exemplu, reasigurari pemanente ca il iubesti si ca ceea ce s-a intamplat nu are legatura cu el sau mai mult timp sa ii asculti problemele si sa ii acorzi atentie ar putea sa ajute la crearea unei atmosferi mai putin tensionate, timp in care copilul se adapteaza treptat la noua situatie.
 Divortul sau separarea este un timp al tranzitiei si al schimbarii, deci un timp cand veti intampina impreuna anumite dificultati, dar sta in puterea ta sa il ajuti pe copilul tau sa faca fata cat mai bine acestor schimbari.



Cum ii spun copilului ca divortez sau ca ma separ de tatal/mama lui

  1. In primul rand spune-i adevarul, scurt si concis, pe un ton prietenos.
Cel mai bine este sa puteti discuta deschis cu copilul si sa ii transmiteti, intr-un mesaj exprimat la nivelul varstei lui, ca il veti iubi si dvs si tatal la fel de mult in continuare, ca veti ramane amandoi parintii lui si ca veti cauta sa faceti astfel incat despartirea sa il afecteze cat mai putin.
De exemplu: De acum tu o sa petreci mai mult timp cu mami, tati va dormi mai putin acasa, va dormi la bunica, matusa, la un prieten, dar te vei intalni cu el pentru ca tati te iubeste foarte mult, la fel ca si mami.

Sau: Tati va locui/va dormi in alta parte de-acum incolo ca sa nu se mai certe asa de mult cu mami, dar si mami si tati te iubesc la fel de mult.

Mami si tati sunt fericiti impreuna, dar ca sa fie si mai fericiti sis a se inteleaga si mai bine, trebuie sa doarma in case separate.

  1. Indiferent de ce ii spui, spune-i ca il iubesti.
Comunica-i copilului ca dragostea pentru el nu s-a schimbat si ca veti fi in continuare acolo pentru a avea grija de el, pentru a-i asigura tot ce are nevoie.
Repetati acest lucru cat de des posibil pentru ca, in general, copilul (indiferent de motivele pe care le intelege in mod rational) se va simti abandonat de parintele care pleaca. Afirmarea iubirii neconditionate il ajuta, astfel, sa isi gestioneze mai bine teama de a nu fi abandonat.
  1. Spuneti copilului doar ce trebuie sa stie, fara sa intrati in prea multe detalii. De obicei, copiii de varsta mica nu au nevoie de prea multe amanunte, pe cand copiii mai mari au nevoie de o explicatie logica pentru motivul despartii. E important sa oferiti un motiv pentru ca altfel, copiii vor trai o stare de confuzie, de incertitudine si vor incerca sa umple golul cu scenarii in care ei ar putea sa isi assume vina pentru ce s-a intamplat.
  2. Spune-i ce se va schimba si ce nu. Copilul trebuie sa stie ca anumite lucruri vor ramane stabile si ca alte lucruri vor fi o nouate pentru el, dar ca tu si partenerul controlati situatia si stiti ce aveti de facut.
 De exemplu: Tu vei ramana aici cu mami, iar tata va dormi in alta casa, dar va veni sa va jucati impreuna in fiecare sambata.
Din nou, nu intra foarte mult in detalii, o cantitate prea mare de informatie il va coplesi pe copil. Daca are intrebari, raspunde-i scurt si la obiect.

5.      Ofera-i reasigurari ca nu este el de vina de cate ori este nevoie.
De multe ori copiii se simt vinovati pentru despartirea parintilor, este important sa il faceti sa inteleaga si acest lucru, ca nu este de vina. Si puteti sa faceti aceasta, repetandu-i ca el nu are nimic de-aface cu situatia voastra de cate ori este nevoie.

E foarte important sa aveti aceasta discutie cu copilul doar cand sunteti sigur 100% ca va despartiti, in nici un caz inainte ca lucrurile sa fie clare intre voi si e bine (daca se poate) sa aveti stabilita o strategie comuna in legatura cu programul de vizite si modul in care urmeaza sa colaborati pentru binele copilului.



Cum il ajut pe copilul meu sa faca fata divortului

In primul rand, trebuie sa accepti faptul ca va fi nevoie de timp - cel putin cateva luni - pentru ca cel mic sa se poata obisnui cu noua situatie si poate si mai mult timp pana cand o va accepta, din punct de vedere emotional.

Apoi, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa il incurajezi sa exprime ceea ce simte.
1. Ce simti?
Ajuta-l sa isi gaseasca cuvintele. In cazul copiilor mici, urmariti jocurile lor pentru ca, de multe ori, joaca de-a ceva reprezinta pentru ei un mod de a-si exprima in siguranta trairile. In cazul copiilor mai mari intrebari-i cum se simt, daca sunt suparati, tristi, furiosi.

2. Este firesc sa te simti trist!
Valideaza ceea ce simte.  
De exemplu: Vad ca esti trist. Inteleg ca esti suparat. Si eu sunt trist si suparat. Este firesc sa te simti asa! Stiu ca ai impresia ca suferinta este foarte mare, dar te asigur  ca o sa treci peste asta.
E important sa faci acest lucru pentru ca este un mod simplu de a-i spune ca ceea ce simte este normal. Chiar daca nu reusiti sa rezolvati problema sau sa transformati tristetea in bucurie, arati copilului ca il intelegi si ii oferi un spatiu sigur in care sa isi exprime trairile emotionale.

3. Ce pot sa fac pentru tine? Cum sa te ajut? Vei putea face lucruri minore, precum sa te joci cu el sau sa il lasi sa sune pe parintele care a plecat. Chiar daca nu puteti rezolva concret situatia, te va simti aproape de el.

4. Clarifica si asigura-l ca divortul nu este vina lui. Asigura-l ca il iubesti. Fii rabdator cu el, pana cand va intelege.
Cel mai mare dar pe care il putem oferi copiilor nostri este iubirea noastra neconditionata. Astfel, va invata sa se iubeasca si sa se accepte asa cum este, va avea incredere in el, va sti ca este o fiinta valoroasa indiferent de cat ce comportamente are.
Spune-i ca:
Amandoi parintii sau tu vor/vei fi langa el si il vor iubi.
Ca tu esti in regula si ca orice s-ar intampla, va veti descurca impreuna.

5. Ofera-i stabilitate, consecventa, rutina

Un program stabil, reguli consecvente ii ofera copilului un sentiment de stabilitate, de liniste, siguranta. Copiii se simt mai in siguranta atunci cand stiu ce li se cere, ce au de facut, care sunt consecintele lucrurilor pe care le fac, cand mediul este predictibil. Nu va rasfatati copilul pentru ca astfel sa va simtiti mai putin vinovata de ceea ce s-a intamplat. Lipsa regulilor si rasfatul excesiv pericliteaza capacitatea de adaptare a copilui la situatia stresanta, nu il lasa sa se confrunte cu ea si sa o depaseasca.
De exemplul, chiar si atunci cand un partener lipseste, faptul ca stiu ca dupa ce vin de la gradinita, vor manca, vor dormi, pe urma se vor juca ii face sa se simta mult mai linisititi si in siguranta.

6. Ai grija de tine!
Nu iti asuma vina pentru ceea ce s-a intamplat. Este dreptul tau sa ai o relatie de cuplu in care sa te simti bine, linisita, implinita. Adu-ti aminte ca, in cazul in care ramaneai impreuna cu partenerul, tensiunile si conflictele din familie ar fi putut face mult mai rau copiilor decat efectele unui divort. Ati decis ce era mai bine pentru tine si pentru familia voastra, asuma-ti aceasta decizie si mergi mai departez!
Atunci cand te simti bine, esti echilibrata emotional, esti linistita,  implicit esti mult mai prezenta in viata copiior si poti sa fii mult mai autentic aproape de ei.

Asadar, pe scurt, ce pot face:
  • Pastreaza programul, rutinele sau construieste cu copilul altele noi
  • Reasigura copilul de dragostea ta necondtitionata (prin cuvinte si gesturi)
  •  Petrece mai mult timp cu copilul (stabileste un timp special de joaca cu copilul)
  • Arata-i ca intelegi ceea ce simte, asculta-l cu atentie si arata-i ca esti langa el
  •  Reasigura copilul ca nu este responsabil de divort si ca vei fi langa el pentru a-l ajuta atunci cand are nevoie 

Divortul este un eveniment singular, dar procesul de adaptare la divort are nevoie de timp pentru a se intampla.


Un mod eficient prin care poti sa petreci timp cu copilul si sa discutati in acelasi timp despre ceea ce simte in legatura cu divortul este sa cititi impreuna cateva povesti terapeutice scrise pe intelesul copiilor care trateaza aceasta tema.
Mai mult, poti sa scrii chiar tu povestea pornind de la personajele preferate ale copilului, in care sa arati cum un personaj asemanator copilului trece printr-o situatie asemanatoare, se simte confuz, suparat, ingrijorat si primeste ajutor din partea unui personaj miraculos care ii ofera raspuns la toate intrebarile sale. Aceasta este o modalitate indirecta prin care puteti sa comunicati cu copilul intr-un context care ii este familiar (contextul povestii) si sigur pentru a-si exprima emotiile. Mai puteti incuraja copilul sa exprime ceea ce simte, folosindu-va de teatru de papusi sau de tehnici de art-terapie. Un desen al familiei va fi intotdeauna un punct de plecare pentru o discutie cu un copil mic.


Nu va fi un proces usor, dar daca sunt intelesi, ajutati sa se exprime, ascultati de persoanele importante din viata lor, copiii dovedesc ca au suficiente resurse sa faca fata unei astfel de schimbari majore din viata lor.