vineri, 12 aprilie 2013

Program online pentru cotrolul greutatii si adoptarea unui stil de viata sanatos



Timp de cinci saptamani voi incerca sa iti pun intr-o lumina noua ideea de stil de viata sanatos, sa te fac sa intelegi ca aceasta nu inseamna sat tii regim toata viata, ci poate fi o modalitate de a te bucura si mai mult de viata.

Un stil de viata sanatos este o decizie personala si o experienta personala.

Implica sa ne cunoastem organismul si nevoile lui, sa ne cunoastem mintea si emotiile, sa constientizam ce ne face sa ne simtim bine si pe urma sa luam deciziile corecte pentru noi, in favoarea noastra, nu in defavoarea noastra.

Iata cateva din ideile de baza despre care vom vorbi:

1. Dietele nu dau rezultate pe termen lung si pot provoca suferinta psihologica, scaderea stimei de sine, sentimente de frustrare si  iritare.
Intr-un fel sau altul cred ca stii deja acest lucru. Daca ai tinut o dieta restrictiva, stii ce inseamna sa te retii de la mancare, cat de disconfortant poate fi acest lucru sau cat de obositor poate fi sa iti gatesti sau sa iti pui la dispozitie doar alimentele care sunt disponibile in acea dieta. Retinerea de la mancare, de la alimentele preferate, mai ales atunci cand vine in contradictie cu dorinta sau pofta de a manca anumite lucruri, favorizeaza aparitia unor emotii negative (frustrare, iritare, sentimentul de esec sau de vina, in cazul in care nu reusim sa ne retinem).
Astfel, o dieta poate sa ne schimbe modul in care ne raportam la ce inseamna o greutate normala si ne poate face sa gandm ca: sa ajungi sau sa iti mentii o greutate normala este un chin, toata viata trebuie sa tin diete, deci sa ma frustrez.

2. Totul se intampla gradual: si ingrasatul si slabitul. Gradual, zi de zi ne ingrasam, fara sa ne dam seama si, tot in timp, ne obisnuim cu noile noastre obiceiuri alimentare,  cu lipsa de vitalitate, de energie.  Aceeasi regula se aplica, insa, si in cazul slabitului. Slabirea brusca deterioreaza organismul, pe cand una treptata, pas cu pas, consecventa, incepe sa fie acceptata de organism.  Energia, vitalitatea, cheful de viata nu mai sunt compromise; mai mult te bucuri de viata in timp ce ajungi la greutatea pe care ti-o doresti, nu doar din momentul in care consideri ca esti suficient de slaba.

3. Greutatea la care ma simt bine fizic si emotional nu are nicio legatura cu greutatea ideala sau normala, cea care se stabileste calculand varsta, inaltimea sau luand in considerare ale masuratori si raportari la norme universale. Sunt o persoana unica, ceea ce este bine pentru altul nu este neaparat bine si pentru mine.  Greutatea mea este cea care imi permite sa fiu sanatoasa fizic, care ma face sa ma simt bine emotional, care imi permite sa am energie si chef de viata.

4. Ca sa ajung si ca sa imi mentin aceasta greutate am inteles ca in corpul meu trebuie sa existe un echilibru, intre ceea ce asimilez (mancare si bautura) si ceea ce elimin (prin metabolismul bazal – energia de care are nevoie corpul meu pentru a functiona in conditii de repaus – plus alte activitati intelectuale si fizice)

5. Organismul meu nu este un cos de gunoi in care sa arunc zi de zi toate gunoaiele create de societatea contemporana: mancare procesata, cu E-uri, hormoni, conservanti, amelioratori, toxine si aditivi, plina de calorii goale. Corpul meu este ca si o casa de care trebuie sa am grija si sa ii ofer tot ce are nevoie ca sa functioneze la parametri optimi.

6. Am inteles, apoi, ca nimic din toate aceastea nu conteaza daca nu reusesc sa imi transform mintea in aliatul meu si nu in dusmanul meu, daca nu pornesc la drum cu entuziasm si voie buna.

Si de ce nu ai simti entuziasm si voie buna atunci cand faci tot posibilul ca sa ii arati corpului tau cat de mult il apreciezi si il iubesti. Nu faci altceva decat sa iti schimbi sau sa iti imbunatatesti obiceiuile alimentare, modul de a gandi pentru a te bucura de viata si a trai mai sanatos, nu-i asa?

Te invit sa reflectezi un pic asupra acestor idei si, daca ti-am starnit curiozitatea, sa participi la Programul online de control al greutatii si adoptarea unui still de viata sanatos. 

Saptamana viitoare INCEPEM :)


TARIF : 75 lei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu