duminică, 14 aprilie 2013

Cum sa ne iubim mai mult si sa ne criticam mai putin I


                                                                                    inspirat de invataturile lui Louise Hay, spiritual coach



Nu trebuie sa intelegeti, sa acceptati sau sa va placa toate ideile care sunt prezentate aici. Daca va atrage o singura idee si simtiti ca, punand-o in practica, calitatea vietii voastre se imbunatateste, acest text si-at atins tinta.

Totul incepe de la iubirea de sine.

Lipsa de iubire de sine, lipsa de valorizare, de aprobare a propriei persoane pot deveni o vulnerabilitate psihologica generala ale carei consecinte se pot manifesta, mai devreme sau mai tarziu, in toate aspectele vietii voastre.

Iubirea de sine sub toate formele ei: acceptare de sine neconditionata, toleranta fata de sine, apreciere si aprobare neconditionata, incurajari si cuvinte de lauda fata de propria persoana, un discurs interior incurajator -  este cea mai de pret strategie/arma pe care o avem la dispozitie pentru a ne proteja de solicitarile si stresul zilnic.

Iubirea de sine este coloana vertebrala a sistemului nostru imunitar, este punctul de plecare care poate face orice lucru posibil.

Si totusi iubirea de sine este unul dintre cele mai dificile lucruri din viata noastra. Sigur iti vine in minte intrebarea: cine poate, zilnic, sa se uite dimineata in oglinda, direct in ochii sai si sa isi declare o dragoste neconditionata? Cine poate sa isi spuna ca: orice cei ai face azi, oricum te-ai comporta, oricum te-a simti, eu tot te iubesc si sunt aici langa tine sa te sprijin, exact cum si o mama isi sprijina si isi iubeste copilul.

E mult mai simplu sa spunem:

Sunt o persoana demna de a fi iubita doar daca reusesc sa il fac pe celalalt fericit…sau doar daca familia mea me apreciaza….Sunt o persoana valoroasa doar daca munca mea este mereu laudata…sau doar daca nu fac nicio greseala…sau doar daca imi ating toate scopurile propuse. Ma pot accepta pe mine insami, ma pot iubi sau ma pot aprecia doar daca am un corp slab si arat extraordinar sau doar daca ma place o anumita persoana. Nu merit sa fiui iubita decat daca ma comport asa cum cred ceilalti ca ar trebui…

Pare aproape imposibil, de nerealizat si in discordanta cu viata noastra zilnica.

Gandeste-te, insa, la acest lucru: toti am venit in aceasta lume ca niste finite perfecte, capabile sa se iubeasca total neconditionat.

Uita-te la un bebelus sau adu-ti aminte de un bebelus din familia ta. Poti spune ca aceasta fiinta nu este perfecta? Poti sa afirmi ca bebelusul este demn de iubit doar daca se comporta asa cum vrea mama lui? Poti sa te gandesti ca acest bebelus este o fiinta valoroasa doar daca mananca tot sau daca nu face pipi in pat? Merita acest bebelus sa fie apreciat de famila lui doar daca nu plange noaptea? Cat de absurd ar fi daca cei din familie ar gandi asa?

Uita-te apoi la un copil, cat de zgomotos rade sau plange, cat de dezinvolt se joaca sau pune intrebari, cat de curios exploreaza lumea si cu ce mare placere isi foloseste sau isi descopera propriul corp. Crezi ca acest copil isi uraste corpul sau isi spune ca: sunt prea gras sau am pielea prea alba, ceilalti copii nu se vor juca cu mine. Sau crezi ca se gandeste ca: azi am plans prea tare atunci cand m-am lovit, ar trebui sa ma simt vinovat sau sa imi fie rusine pentru nu m-am comportat cum trebuie.

Toti am fost asa, increzatori in corpul si in mintea noastra, netematori sa intrebam sau sa exploram, bucurosi si liberi sa ne exprimam emotiile si dorintele, puternici si plini de iubire fata de noi si fata de ceilalti. Mai mult, suntem toti fiinte valoroase si apte sa fie iubite prin simplul fapt ca ne-am nascut. Nu trebuie sa ne castigam iubirea sau sa luptam pentru valoarea noastra, pe acestea le avem deje prin simplul fapt ca suntem oameni.

Sa te iubesti pe sine este o decizie. Inseamna sa iti constientizezi gandurile toxice, cele in defavoarea ta, prin care te pui la pamant si te autosabotezi poate mai bine decat ar face oricine altcineva din jurul tau. Iar apoi sa le pui constient sub semnul indoielii si ulterior sa iei o decizie.

Te comporti fata de tine ca si cum ai fi dusmanul tau cel mai rau sau ca si cum ai fi prietenul tau cel mai bun?

Daca decizi sa fii prietenul tau atunci comporta-te ca atare. Ce ai spune prietenului tau cel mai bun atunci cand are o problema? Gandeste-te si spune-ti aceleasi lucruri si tie. Acorda-ti aceeasi toleranta, adreseaza-ti incurajari si laude, fii bland cu tine atunci cand lucrurile nu ies cum vrei tu…

De ce sa iti traiesti viata raportandu-te la un standard dublu, foarte critic cu tine insuti si uneori sau deloc critic cu ceilalti? O voce critica iti scoate in evidenta doar ce ai gresit, te acuza ca persoana, confundand comportamentul tau cu persoana ta, transformand o nereusita dintr-un moment specific din viata ta intr-o nereusita generala. Deodata, nu ai facut o data ceva bine, ci toata viata ta nu ai facut nimic bine…si lucrurile, pe nesimtite, pot degenera in ura de sine, in dezgust fata de sine, in directia: Nu merit sa fiu iubit, sunt o persoana fara valoare.

Vom explora in articolul urmator cateva modalitati prin care putem sa ne redefinim iubirea fata de noi si ceilalti, pentru a putea duce o viata cat mai implinita, echilibrata si abundenta in momente de fericire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu