luni, 8 aprilie 2013

Cum sa comunic eficient in cuplu


Stiti deja ca o buna comunicare este absolut esentiala in viata de cuplu, indiferent daca incercati sa rezolvati o problema, sa gestionati un conflict sau sa luati o decizie cu privire la vacanta de vara.

Institutul Gottman (specializat de cateva decenii in cercetarea relatiilor de cuplu) propune un model de comunicare, care, pus in practica, va ajuta nu doar sa spuneti ce aveti de spus intr-un mod autentic, eficient,dar si sa contribuiti la crearea unei banci enmotionale a cuplului.

O banca emotionala este locul unde, prin gesturi marunte de afectiune, prin experiente traite in comun, prin conversatii importante, prin rezolvarea si depasirea conflictelor, depuneti zi de zi, momente importane din istoria cuplului vostru. Acestea va intaresc legaturile emotionale si intime in prezent, va cresc increderea reciproca si, totodata, sunt o resursa importanta atunci cand treceti printr-o situatie criza.

Cu cat banca emotionala este mai plina, cu atat sansa de a va repara relatia si de a progresa este mai mare.

Modelul cuprinde urmatorii pasi:


1. Sunt atent/a sa constientizez cat mai des emotiile partenerului meu. Ex. Partenerul/partenera mea este tacut/a, are o expresie trista pe fata. Imi dau seama ca ceva nu este in ordine.

2. Decid sa reactionez la aceasta situatie. Sa reactionati sau nu este, intr-adevar, o  decizie. Puteti sa vedeti ca ceva nu este in regula si totodata sa alegeti sa va continuati lectura, discutia cu prietenii, etc sau puteti sa spuneti: Vad ca ceva nu este in regula cu tine. S-a intamplat ceva? Ce este cu tine?

Diferenta dintre cele doua reactii rezida in faptul ca in cazul unei non-reactii (de genul, nu am chef sa am de-a face cu tristetea sau cu nervii tai acum!) mariti distanta emotionala intre voi si partenerii vostri, iar in cazul unei reactii, intensificati legatura emotionala.

3. Tolerez faptul ca partenerul meu este  o fiinta emotionala, cu emotii diferite de ale mele si de intensitati diferite. Pe scurt, nu va enervati pentru ca persoana iubita are o problema sau ca simte nevoia sa va exprime ceea ce simte.

4. Intelegeti emotiile, gandurile partenerului vostru. Suntem persoane unice cu puncte de vedere diferite. Ceea ce ne apropie in mod autentic nu sunt doar parerile comune, ci si faptul ca putem sa intelegem punctul de vedere al altcuiva, sa ne punem in locul altcuiva si sa privim situatia dintr-o perspectiva noua pentru noi. Astfel, ne imbogatim sufleteste si cream o punte de legatura puternica intre noi si partenerii nostri.

5. Raspundeti in mod non defensiv la consfesiunile partenerului nostru. Adica, nu reactionati ca si cum ceea ce va comunica (emotiile, gandurile) sunt o acuzatie personala adusa fiintei voastre. Faptul ca se simte trist sau suparat poate sa fie din numeroase cauze, iar daca motivele sunt din interiorul relatiei, amandoi aveti o parte de responsabilitate. Un raspuns potrivit in astfel de situatii ar fi: Bine, inteleg punctul tau de vedere, hai sa vedem cum putem rezolva acest lucru.

6. Raspundeti cu empatie. Fiti prietenul partenerului dvoastra si nu dusmanul lui. Concentrati-va pe partea pozitiva a relatiei, puneti accent pe ceeea ce admirati si respectati la partenerul vostru si lasati aceasta afectiune si admiratie sa transpara chiar si in cazul unui conflict.

Nu uitati ca o relatie functionala, sanatoasa, fericita pe termen lung este una in care cei doi parteneri isi asuma amandoi responsabilitatea pentru bunul mers al lucrurilor, investesc timp si efort in relatia respectiva, sunt atenti la nevoile partenerului si comunica unii cu altii ca doi prieteni si nu ca doi adversati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu