luni, 15 aprilie 2013

Cum sa ne iubim mai mult si sa ne criticam mai putin II






Vom explora in continuare cateva modalitati prin care putem sa ne redefinim iubirea fata de noi si ceilalti, pentru a putea duce o viata cat mai implinita, echilibrata si abundenta in momente de fericire.


  1. Incetati sa va mai criticati! Incetati orice forma de autocritica acum si pentru totdeauna. Ati facut acest lucru de atata timp si pentru lucruri care s-au intamplat demult. Si cred ca v-ati dat seama pana acum ca autocritica nu functioneaza. De ce sa nu alegeti atunci o alta strategie. Cum ar fi, de exemplu, sa te consideri in regula, ok, si considerandu-te astfel, sa incepi sa faci schimbari in viata ta, daca doresti.
Autocritica nu schimba cu nimic modul in care esti, doar te blocheaza intr-un mod de gandire si un climat emotional negativ. Nu iti spune cum sa faci ca sa nu mai fii asa, doar te saboteaza si iti fura toate resursele. Spune-ti: sunt OK asa cum sunt si pot sa fiu si mai bine daca vreau.
  1. Fiti blanzi, rabdatori cu voi insiva. Imaginati-va ca viata voastra este asemeni unei gradini de care trebuie sa aveti grija. Daca aveti rabdare, o udati, o hraniti cu ingrasamainte bune, ii vorbiti cu blandete, in timp gradina va inflori si va da roade bogate. Comportati-va cu voi insiva la fel cum v-ati comporta cu un copil sau cu o persoana de care va place foarte mult. Nu va speriati si nu va torturati singuri.
  2.  Nu va pedepsiti daca gresiti. Nu va chinuiti singuri si nu va creati si mai multa suferinta. Greseala este umana si naturala. Prin greseli noi invatam ce putem face si ce nu, ce anume avem nevoie sa mai invatam. Am putea spune ca NU exista greseala, doar experiente de invatare. Din greseli au aparut cele mai multe progrese. Greseala este inerenta vietii, ne face umani, unici. Este dovada ca am incercat ceva in viata noastra, ca am facut lucruri, ca am avut initiative. Iar pentru a face un lucru bine este nevoie de timp, de rabdare, de perseverenta.
  3. Incetati sa credeti ca trebuie sa meritati ca sa fiti iubit sau sa luptati ca sa fiti iubit. Este ca si cum ai incerca sa iti castigi dreptul de a respira sau de a fi  liber. Ai dreptul sa respiri, ai dreptul sa fi liber si tot asa ai si dreptul sa fi iubit pentru simplul fapt ca existi. Toti suntem demni de iubire prin simplul fapt ca existam
  4. Incetati sa mai opuneti rezistenta ideii iubirii de sine. Lasati-o sa intre treptat si natural in viata dvoastra. Sa te iubesti pe tine este un lucru natural, normal. Sa manifesti iubire fata de tine nu este o forma de vanitate sau aroganta, ci inseamna pur si simplu sa te respecti si sa apreciezi ceea ce esti: o expresie magnifica, minunata a vietii.  

inspirat de invataturile coach-ului spiritual Louise Hay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu