sâmbătă, 30 martie 2013

Prezentul - zona noastra de putere



Este noapte si mergeti pe o poteca, in padure, inconjurat de o ceata deasa. Tot ce aveti cu voi pentru a va lumina drumul este o lanterna puternica. Aprindeti lanterna si lumina creeaza un spatiu ingust, dar luminos in fata si in jurul vostru.

Ceata reprezinta evenimentele de viata din trecut si din viitor. 

Spatiul luminos creat de lanterna este prezentul d-voastra.

In timp ce trecutul si viitorul reprezinta momente in timp in care nu puteti actiona direct asupra lor (orice ati face, trecutul nu mai poate fi schimbat, iar viitorul inca nu exista) prezentul este singurul loc in care actiunile voastre au consecinte imediate asupa d-voastra, a celorlalti si a realitatii inconjuratoare. 

Cu toate acestea, avem tendinta sa petrecem o mare parte din viata noastra mai mult in trecut si in viitor decat in prezent. Ne lasam coplesiti de amintirea esecurilor, de regretele trecutului sau de fricile si angoasele viitorului si uitam ca singurul loc unde putem sa actionam, sa gasim o rezolvare pentru problemele noastre, sa realizam o schimbare este doar momentul din prezent.

Trecutul si viitorul nu au realitate proprie. Asa cum Luna nu are o lumina proprie si poate doar sa reflecte lumina Soarelui, tot asa trecutul si viitorul sunt doar palide reflexii ale luminii, ale puterii si ale realitatii prezentului. Acestea isi imprumuta realitatea din momentul prezent, atunci cand decidem sa traim mai mult in trecut si in viitor decat aici si acum.

Oricat de mult timp am petrece in trecut, analizand si reanalizand ce am spus, ce am facut, ce ni s-a intamplat, nu mai putem schimba nimic. Trecutul s-a intamplat si punct. Oricat de mult timp am petrece in viitor, imaginandu-ne cum se va intampla un lucru, deruland scenarii in minte in legatura cu performanta noastra intr-un anumit domeniu sau ingrijorandu-ne in legatura cu lucrurile rele care ni se pot intampla, tot nu putem obtine nicio o certitudine ca se va intampla sau ca nu se va intampla asa cum ne imaginam. Viitorul inca nu exista, iar noi nu putem controla ceea nu inca nu s-a intimplat.

Cand ne aflam intr-o calatorie sau trebuie sa parcurgem un drum si sa ajungem la o destinatie, este foarte util sa stim unde este acea destinatie si care este directia de miscare.

Sa nu uitam, insa, ca singurul lucru real in calatoria noastra este pasul pe care il facem in acest moment. Pasii nostri aici si acum sunt singurii care exista.
Scopul calatoriei este atingerea destinatiei, a obiectivelor pe care ni le-am propus, dar nu trebuie sa ne lasam acaparati in totalitate de destinatie sau pasii din viitor. 

Pasii facuti in trecut si pasii pe care ii vom face in viitor nu trebuie sa diminueze importanta pasilor pe care ii facem acum, in prezent.

Prezentul este singurul loc in care avem control, in care putem sa luam decizii si sa actionam, inducand schimbari in noi, in ceilalti sau viata noastra.

Prezentul este singura zona de putere in care putem sa „controlam” trecutul si viitorul, prin modul in care alegem sa ne raportam la ele: ne schimbam atitudinea fata de trecut, acceptand trecutul, iertandu-ne pe noi si pe ceilalti din viata noastra si ne facem planuri pentru viitor, actionand pas cu pas, pentru a ne construi viitorul, bucurandu-ne de drumul pe care il parcurgem.

Puterea este intotdeauna in momentul prezent.

Exercitiu pentru a va conecta la clipa prezenta

Fie ca va aflati la birou, in fotoliul de acasa sau plimbandu-va prin parc, exersati zilnic aceasta tehnica, de cate ori simtiti nevoia sa va conecteaza la clipa prezenta.

Respirati adanc de cateva ori si priviti in jur. Nu interpretati ceea ce vedeti, doar observati, indreptati-va atentia spre ceea ce va inconjoara. 
Folositi-va pe deplin simturile. Vedeti lumina, formele, culorile, texturile. Constientizati prezenta tacuta a fiecarui lucru. Constientizati spatiul care le permite tuturor lucrurilor sa existe. Ascultati sunetele si linistea, pauzele intre sunete. Atingeti obiectele din jur, simtiti textura si senzatia asupra pielii. Mirositi aerul din jur. Simtiti contactul pe care talpile picioarelor il fac cu solul. indreptati-va atentia asupra modului in care simtiti pamantul sub picioare. 

Faceti cativa pasi si observati obiectele din jurul d-voastra, fara a le aprecia. Observati cum lucrurile exista independent de prezenta dumneavoastra. Constientizati linistea acestor lucruri.

Indreptati-va, apoi, atentia asupra ritmului respiratiei. Simtiti aerul cum intra si iese in plamani, cum va umple plamanii si corpul. Simtiti linistea si energia din corpul dvs. Fiti din ce in ce mai prezent, aici si acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu