sâmbătă, 30 martie 2013

Despre acceptare si detasare





O metafora interesanta despre lupta noastra zilnica cu durerea psihologica (frica, anxietatea, depresia, angoasa, suferinta, vina, regret, disperare) si care sugereaza ca cea mai buna cale de a  merge mai departe este sa invtam sa acceptam durerea psihologica si sa ne detasam de ea.

Imagineaza-ti ca esti soferul unui autobuz, iar acest autobuz este o metafora pentru viata ta. Pe masura ce conduci autobuzul, opresti in diferite statii, iar in autobuz urca tot felul de pasageri, unii mai draguti, altii mai inspaimantatori. Acestia ar fi amintirile tale, senzatiile tale, emotiile si gandurile tale.

Ti-ar placea sa faci tot posibilul sa scapi de pasagerii galagiosi si inspaimantatori si sa ramai doac cu cei draguti si politiciosi, dar, in scurt timp iti dai seama ca, orice ai face, pasagerii cei rai nu pot sa coboare din autobuz. Esti o fiinta istorica, cu un trecut, un prezent si un viitor, iar odata ce evenimentele din viata ta s-au intamplat, acestea te-au marcat, te-au definit si nu mai pot fi sterse cu buretele.

Asa ca incerci sa gasesti tot felul de metode ca sa abordezi pasagerii inspaimantatori si sa ii faci cat mai invizibili. Poate i-ai trimis pe ultimele locuri din autobuz si i-ai ignorant pentru o bucata de timp… Sau poate ca ai incercat sa ii imbraci altfel, sa arate mult mai ingrijit …dar in scurt timp ti-ai dat seama ca ei sunt tot acolo si ca, ignorati, isi fac de cap si mai mult…Sau poate ai incercat sa ajungi la un compromis …Pasagerii stau linistiti si nu te deranjeaza atat timp cat conduci autobuzul in directia in care doresc ei.  SI in timp, ti-ai dat din nou seama, ca autobuzul nu mai este sub controlul tau, ci al lor si ca viata ta a devenit o inchisoare..

Sau poate ai incercat sa te lupti cu ei (sa ii privesti dintr-o lumina noua, sa le arati ca nu iti este frica de ei, ca poti sa conduci in continuare autobuzul, chiar si in prezenta lor), dar pentru ca lupta asta sa dea rezultate trebuie sa fie un angajament permanent….Iar ca sa te lupti, trebuie sa opresti autobuzul si sa iti construiesti intreaga viata in jurul acelor pasageri, mereu vigilent, mereu gata de lupta.

Ce-ar fi daca ai ramane in continuare in scaunul soferului si ai conduce in directia in care doresti tu, fara sa mai investesti atatea resurse in  lupta cu acesti pasageri nedoriti?

Ce-ar fi daca, in loc sa dai atata atentie acestor pasageri, le-ai accepta pur si simplu prezenta, i-ai observa fara sa ii judeci in vreun fel, te-ai detasa de ei si ti-ai continua drumul concentrat pe realitatea ta din prezent? 

Acceptarea vietii asa cum este ea , decizia de a-ti tine mintea in prezent si de a trai o viata plina de valori sunt singurele modalitati eficienta prin care poti sa iti recastigi locul in autobuz.

Atunci cand urci in atobuz, observi ca pe geamul din fata este un semn pe care scrie destinatia autobuzului. Pasagerii care intra in autobuz vor fi dusi la acea destinatie, indiferent de ce dorinte, cerinte au ei sau cat de urat se comporta cu soferul autobuzului.

Tu conduci autobuzul spre destinatia aleasa de tine si chiar daca autobuzul freamata cu pasageri inspaimantatori, poti sa te bucuri in continuare de drum, de peisajul de afara, de experientele calatoriei.

Adaptat dupa Get out of Your Mind and Into Your Life, 
The New Acceptance and Commitment Therapy, Steven Hayes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu