sâmbătă, 30 martie 2013

Invat sa ma iubesc!




Sa ne iubim asa cum suntem este poate unul dintre cele mai dificile lucruri din viata noastra. 

E mult mai simplu sa ne vorbim de rau, sa ne criticam, sa ne certam pentru ceea ce nu am reusit sa facem, pentru greseli si imperfectiuni, decat sa ne privim cu intelegere si cu dragoste.

Totusi, de la cuvintele - Ma accept asa cum sunt, ma iubesc neconditionat (la fel cum o mama isi iubeste copiii) indiferent de cat de frumos, de capabil, de inteligent sunt - INCEPE, insa TOTUL. Iubirea de sine, acceptarea si aprobarea de sine sunt bazele sanatatii mentale.

Daca imi spun zilnic ca sunt un ratat, ca nimeni nu ma iubeste, ca ma urasc sau ca sunt lipsit de valoare, in cele din urma ma voi comporta si voi face acele lucruri care sa imi confirme ceea ce gandesc despre mine. Si, fara sa imi dau seama, intru intr-un cerc vicios in care furia, teama, vinovatia traite ma blocheaza si mai mult in acel mod disfunctional de a fi.  
Ceea ce gandesc despre mine devine REALITATEA MEA.

Putem sa alegem, insa, sa gandim altfel despre noi, sa gandim in favoarea noastra. Nu putem controla toate lucrurile din viata noastra, dar putem controla modul in care ne raportam la ele, modul in care gandim. Decizia este a noastra. Noi avem puterea sa ne alegem gandurile.

Atunci, de ce sa FIM DUSMANII NOSTRI cand putem sa fim PRIETENII NOSTRI? DE CE SA NE CHINUIM cu ganduri critice la adresa noastra, de ce sa ne autosabatam?

Critica negativa ne ne ajuta cu nimic, nu ne arata cum sa iesim din situatia respectiva, doar ne schilodeste sufletele, ne face sa ne simtim rau si paralizati, incapabili sa actionam. In schimb, o atitudine plina de iubire fata de propria persoana ne creeaza un climat emotional pozitiv in care putem sa fim creativi, sa gasim solutii la problemele noastre, sa ne dezvoltam.

Decide azi sa nu mai dai crezare vocii critice interioare.  Mergi in fata unei oglinzi in fiecare dimineata, priveste-te in ochi si spuneti cu dragoste: Ma iubesc si ma accept asa cum sunt.

Chiar si atunci cand faci un lucru gresit sau cineva s-a suparat pe tine, spune STOP gandirii negative despre tine si afirma-ti cu dragoste: Chiar si acum, cand am gresit, ma iubesc si ma accept asa cum sunt! 

Repeta aceasta afirmatie de-a lungul zilei, transform-o in mantra ta personala. Repet-o de zeci de ori, de sute de ori! Oricum gandesti sute de ganduri negative despre tine, ai nevoie sa iti arati si cat de mult te iubesti!!!

Iar atunci cand un gand negativ iti vine in minte, de genul: Cum sa ma iubesc, nu vezi cat de prost sunt? sau nu vezi cat de gras si lenes sunt?

Spune-i acestui gand, cu blandete: Multumesc petru parerea ta, dar decid sa cred altceva. Nu ma ajuti cu nimic, doar ma tii blocat in trecut. Aleg sa cred alteva despre mine. 

Ma iubesc si ma accept asa cum sunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu