luni, 4 decembrie 2017

VALORILE - BUSOLA UNEI VIETI CU SENS

De multe ori, in cadrul sedintelor de consiliere, ajungem sa discutam despre valorile personale, spre surprinderea clientului, care nu vede, cel putin la inceput, ce legatura exista intre anxietea, depresia sa, sau crizele sale de cuplu si valorile sale. 

Nedumerirea este legitima, mai ales ca aparitia problemelor psihice sau a crizelor existentiale are o legatura (uneori invizibila) cu absenta valorilor in viata de zi de zi

Cat de mult esti constient de valorile tale si cat de mult le traiesti autentic, constient in viata ta?

Raspunsul la aceasta intrebare este punctul zero al al unei vieti implinite si pline de sens, indiferent de problemele cu care te intalnesti zilnic.

Imagineaza-ti ca viata ta este un teritoriu necunoscut (in general, asa si este) si, ca sa te deplasezi prin acel teritoriu, nu ai la tine decat o busola care iti arata directia. Nu stii unde esti, ce se va intampla dupa colt, asadar nu ai harta, dar poate ai o idee unde vrei sa fie destinatia finala…In acest caz, busola te apoate ajuta sa iti pastrezi directia, indiferent de ce intalnesti in cale.

Aceasta busola este o expresie a valorilor tale, a lucrurilor esentiale din viata ta, care te fac fericit si care iti fac viata plina de sens. 

Hai sa vedem, insa, mai exact, cum te pot ajuta valorile tale…

  •       Iti reamintesc cine esti si ce fel de persoana vrei sa devii, te ajuta sa fii sincer si autentic cu tine insuti
  •      Iti reamintesc ce este cu adevarat important in viata ta si te motiveaza sa obtii acele lucruri
  •      Te ajuta sa iti formulezi scopuri pline de sens si sa faci activitati care dau sens vietii tale
  •       Te ajuta sa iti clarifici ce tip de relatie vrei sa ai cu persoana iubita sau persoanele dragi din viata ta,  cum sa te comporti in relatii si ce sa accepti sau nu de la ceilalti
  •       Te sustin si te motiveaza atunci cand vrei sa repari anumite lucruri care nu iti plac la tine sau       cand vrei sa schimbi sau sa imbunatatesti ceva in viata ta.

Valorile te ghideaza de-alungul vietii, te ajuta sa mergi pe drumul cel bun si sa regasesti drumul, in cazul in care te-ai ratacit.

Cum descoperi care sunt valorile tale?

Ia o foaie de hartie si in partea stanga trece activitatile zilnice cele mai importante, carora le-ai acorda prioritate si timp, in ultimele 3 zile.
In partea dreapta, fa un top 10 al principalelor valori din viata ta. Taie, apoi, 5 din acele valori, apoi inca 2, astfel incat sa ai in fata ta cele mai importante 3 valori din viata ta, cele fara de care nu ai putea trai.
Analizeaza, apoi, modul in care acele valori se reflecta in activitatile tale zilnice.

Ce ai descoperti despre tine?
Care sunt valorile tale de baza?
Cum iti traiesti valorile tale zilnic si care sunt modalitatile prin care ai putea sa le traiesti mult mai intens, zi de zi?


Atentie! 
Comportamentele noastre ar trebui sa fie ghidate de valorile noastre. Cu cat este mai mare discrepanta intre ceea ce valorizam si ceea ce spunem sau facem zilnic (pentru o perioada lunga de timp) cu atat nemultumirile, frustrarile, conflictele interioare se vor amplifica si vor declansa “crize” existentiale, care vor trebui rezolvate mai devreme sau mai tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu