marți, 17 decembrie 2013

Un pic de relaxare....




Vom face acum o meditatie ghidata prin care te vei relaxa si te vei deconecta de problemele si grijile zilnice.  Scopul meditatiei este sa diminueze efectele stresului si ale oboselii. Se poate practica zilnic, intr-un loc linistit, ferit de zgomote prea mari sau sunete bruste (in natura sau acasa) unde nu te va deranja nimeni pentru urmatoarele 10-15 minute.


Gaseste-ti o pozitie confortabila, intr-un loc confortabil. Poti sa te asezi pe un scaun, pe un fotoliu, sa te intinzi pe pat sau chiar pe covort. Lasa-ti mainile pe langa corp, relaxeaza-ti bratele si picioarele. Inchide ochii si respira adanc, indreapta-ti atentia spre respiratie. Trage aer in piept incet, tine aerul cateva secunde, apoi lasa aerul sa iasa lent… fa acest lucru de cateva ori. Daca iti vin ganduri im minte, nu incerca sa le alungi, lasa-le sa treaca de la sine, gandurile sunt ca niste nori albi pe cer, vin si pleaca. Tu concetreaza-te in continuare pe modul in care respiri si cu fiecare expiratie toata tensiunea, toata oboseala din corpul tau este data afara, iar corpul tau este calm si relaxat… calm si relaxat. Te invit acum sa iti imaginezi ca aerul care iese din corpul tau umfla un balon. Iar acest balon este din ce in ce mai mare, iar corpul tau este din ce in ce mai relaxat. Balonul creste, creste…este plin de aer si de tot stresul, toata tensiunea si oboseala din corpul tau. Balonul este luat de vant si zboara….zboara…este din ce in ce mai mic….cat un punct pe cerul albastru….si dispare. Iar tu esti calm si relaxat….calm si relaxat….calm si relaxat.  Indreapta-ti acum atentia spre corp, fii atent la corpul tau, cum se simte el acum, iar pe masura ce respiri profund, fii atent cum fruntea, gatul si muschii fetei se relaxeaza…o caldura placuta iti cuprinde capul, iar tu esti esti calm si relaxat… o relaxare placuta iti cuprinde umerii, apoi bratele, abdomenul, picioarele… cu fiecare respiratie esti din ce in ce mai relaxat, tot corpul este relaxat…o caldura si o geutate placuta iti cuprind corpul, din crestet pana in talpi, iar tu esti cald, calm, greu, relaxat… cald, calm, greu, relaxat… cald, calm, greu, relaxat… cald, calm, greu, relaxat.

Ramai in aceasta stare cateva minute si savureaza starea de liniste pe care o simti.  (Ramai cat timp simti nevoia).
(Procedura de revenire) Te invit acum sa iti reintorci atentia spre respiratie si sa inspiri profund de cateva ori. Pe masura ce respiri adanc, misca-ti incet degetele de la picioare, de la maini…scutura-ti vioi mainile, scutura-ti vioi bratele si picioarele.


Deschide ochii si repeta cu voce tare de cateva ori: Sunt calm si relaxat.

Pentru varianta audio, ma poti contacta la: psiholog.ozanabudau@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu